Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

ΘΕΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ...


ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Ερώτηση του Βουλευτή ΣΥΝ Φώτη Κουβέλη για το τα δικαιώματα των εργαζομένων στα Portals (19/10/2005)
Συντάκτης: Κώστας Ονισένκο 
Λίγες μέρες πριν την υποβολή της ερώτησης επισκεφτήκαμε με τον Σταύρο Παϊσιάδη τα γραφεία του ΣΥΝ στη Βουλή όπου και εξηγήσαμε την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στο internet δίνοντας και κάποια πρόχειρα γενικά στοιχεία για τη χρήση του διαδίκτυου στην Ελλάδα. Αυτή η επίσκεψη έγινε λίγες βδομάδες μετά την συζήτηση του κ. Αλαβάνου με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Χρηστών Ίντερνετ. Η απάντηση δόθηκε από τον υπουργό Εργασίας.
Ακολουθεί η ερώτηση
 Ερώτηση της 19/10/2005
Προς τούς κ.κ. Υπουργούς - Επικρατείας - Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας
Θέμα: «Αναγνώριση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των απασχολουμένων στα ηλεκτρονικά ειδησεογραφικά Portal»
Στη χώρα μας η οποία αν και κατέχει μια από τις χαμηλότερες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ζώνη στον τομέα της ηλεκτρονικής ειδησεογραφίας, σήμερα λειτουργούν περισσότερα από 15 Κεντρικά Portal, στα οποία απασχολούνται περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι, καθώς και 150 και πλέον περιφερειακά ειδησεογραφικά Portal με σημαντικό αριθμό εργαζομένων.
Οι απασχολούμενοι στα εν λόγω ειδησεογραφικά Portal δεν τυγχάνουν προστασίας των επαγγελματικών και ασφαλιστικών τους δημοσιογραφικών δικαιωμάτων, όπως συμβαίνει με τους εργαζόμενους στα αντίστοιχα κεντρικά ειδησεογραφικά Portal (Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Ε.Ρ.Τ. κλπ), όπου οι εργαζόμενοι αναγνωρίζονται ως δημοσιογράφοι και απολαμβάνουν όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που απορρέουν από την άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, όπως αυτά καθορίζονται από τη συλλογική Δημοσιογραφική Σύμβαση και το νόμο.
Με δεδομένο ότι η μορφή αυτή απασχόλησης των εργαζομένων δεν έχει τύχει μέχρι σήμερα της ανάλογης αναγνώρισης και ένταξής τους στη συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων, ενώ υπάρχει ήδη εκφρασμένη η βούληση της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων για την ένταξη αυτών στο δημοσιογραφικό επάγγελμα.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
- Προτίθενται να χαρακτηρίσουν τα ειδησεογραφικά Site ως μέσα ενημέρωσης, να χαρακτηρίσουν τους εργαζόμενους σ’ αυτά με νομοθετική ρύθμιση ότι ασκούν το δημοσιογραφικό επάγγελμα και να τους εντάξουν στους αντίστοιχους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης με δεδομένο ότι και η Ε.Σ.Η.Ε.Α. αναγνωρίζει την ύπαρξη του προβλήματος της επαγγελματικής αναγνώρισης και κατοχύρωσης των εν λόγω εργαζομένων;
Ο ερωτών βουλευτής,
Φώτης Κουβέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου