Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΟΥ blogging


ΤΑ ...ΤΕΘΛΑΣΜΕΝΑ ΤΩΝ ΜΠΛΟΓΚΣ... (20/8/2008)

-ΑΛΛΗΛΟΑΝΑΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ!-ΑΛΛΗΛΟΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΚΙ ΕΤΣΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΔΗΘΕΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑΣ!

Πολύ παραμύθι πέφτει με τα "μπλογκς" που το παίζουν και... ειδησεογραφικά, έστω κι αν τα περισσότερα εν ονόματι του blogging, είναι ανώνυμα και κουκουλοφόρα. Έχουν δικαίωμα -λένε- στο δικαίωμα της... ανωνυμίας. Μέγα φάλτσο όταν πρόκειται για το ιερό δικαίωμα της πληροφόρησης. Το παρακάμπτουν με διάφορες αστείες θεωρίες. ΄Εστω.
Είναι αλήθεια, εν τούτοι,ς πως από μέρους των 5-6 ειδησεογραφικών αυτών μπλογκς γίνεται κατά το δυνατόν μια σοβαρή, υπεύθυνη δουλειά, μέσα στα πλαίσια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, αν και αρκετά από αυτά διακηρύσσουν πως δεν έχουν σχέση με τον επαγγελματισμό του Τύπου, που εμείς ωστόσο αμφισβητούμε,παρακολουθώντας τα δείγματα γραφής τους.
Θεωρείται και είναι αλήθεια πως τον "ειδησεογραφικό χορό" πρώτη τον άνοιξε η PRESS-BANK,  γαργαλεύοντας έτσι την όρεξη στα μεταγενέστερα αυτά μπλογκς να μπουν στο παιχνίδι... της ενημέρωσης! Ποιάς όμως ενημέρωσης; Το είχαμε δηλώσει από την πρώτη στιγμή ..."Η Τράπεζα Τύπου,θα βγάζει μόνον δικες της ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ειδήσεις και δεν ενδιαφέρεται να εμπλακεί σε παγιδεύσεις της τρέχουσας επικαιρότητας" Αν έχουμε να πούμε κάτι νέο,θα το λέμε, μα δεν θα κρατάμε το γαϊτανάκι του ανταγωνισμού του ημερήσιου Τύπου.
Ξέρετε ότι στις ημερήσεις ελληνικές και μόνον  εφημερίδες έχει αναπτυχθεί ένα χρόνιο άγχος. Οι αρχισυντάκτες το πρώτο πράγμα που κοιτάνε κάθε πρώϊ είναι α) Το Δελτίο κυκλοφορίας της εφημερίδας τους και το β) να δουν ποιές ειδήσεις έχουν οι άλλες αντίπαλες εφημερίδες και δεν έχουν οι ίδιοι,η δική τους εφημερίδα. Παρακρουστικό και αποκλειστικό φαινόμενο ελληνικό. Τι δα πάει να πει ότι δεν έχω την είδηση που έχει η άλλη εφημερίδα; Αν ρίξει κανείς μια ματιά στον βρετανικό Τύπο,θα διαπιστώσει πως κάθε εφημερίδα έχει τη δική της ύλη,χωρίς να γνοιάζεται τι έχει η άλλη. Πέραν των βασικών γενικών ειδήσεων -κυβερνητικών -πολιτικής- οικονομικής στις οποίες γίνεται αναφορά σε όλες τις εφημερίδες, η υπόλοιπη ύλη τους είναι αποκλειστικά δική τους και φυσικά καμιά άλλη εφημερίδα δεν την έχει.Κι εδώ βρίσκεται η ομορφιά της πολυστρωματικής ενημέρωσης...
Ερχόμαστε πίσω στα ενημερωτικά που παράγουν τα ελληνικά blogs... Εδώ είναι να αποτρελαίνεσαι... Έχουν καταντήσει,με δυό λόγια ...ημερήσιος Τύπος .Έχουν παίσει στη φάκα της νοοτροπίας των ημερήσιων εφημερίδων - κι εξ αυτού συνάγεται ότι η μήτρα τους είναι δημοσιογραφική- Διαγκωνίζονται,όχι ποιός θα έχει την αποκλειστικότητα, αλλά πως θα έχουν ό,τι έχουν και οι άλλοι. Έτσι αν ανατρέξετε στα μπλογκς-αυτή τη στιγμή- αυτά θα δείτε ότι η πλειοψηφία της ύλης τους υπάρχει και στα άλλα μπλογκς!
Και διερωτάται κανείς: Αυτά τα φλύαρα και υπερφίαλα μπλογκς μπορεί να αλλάξουν το σκηνικό; Πώς; Υιοθεόντας την πατέντα του καρμπόν; Καρμπόν στην παλαιά δημοσιογραφία ήταν η μέθοδος αναπαραγωγής της ίδιας είδησης που δημοσιεύονταν σε πολλές ταυτόχρονα εφημερίδες. Τί πάθανε τα μπλογκς που υποτίθεται ότι ...θα θάψουν τις εφημερίδες,ότι δα είναι εναλλακτική λύση και η δημοσιογραφία των πολιτών;
Δείτε με μια ματιά μερικά από αυτά και απολαύστε την ύλη τους. Η περισσότερη θεματολογία τους είναι καρμπόν. Αναπαράγεται από άλλα αδελφά μπλογκς. Ό ένας βάζει του άλλουνου την ύλη... κιέτσι μας προκύπτει η...μεγάλη επισκεψιμότητα, που είναι στην ουσία μια πατάτα. ΑΛΛΗΛΟΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ!  Μεταξύ τους!
Τι πάθανε, ρωτάμε τα μπλογκς, ενώ έχουν δυνατότητες τα αποκλειστικά τους να τα αναδεικνύουν;... Πολλά από αυτά είναι σίγουρα σημαντικά ειδησεογραφικώς! Γιατί επιτρέπουν στον εαυτό τους να αναμασάνε "ειδήσεις" άλλων;  Μήπως για λόγους συμπαράστασης σε άλλα μπλογκς; Εν τάξει κατανοητό, αλλά το τελικό αποτέλεσμα... παράγει πλαστική ...επισκεψιμότητα!  
Δείτε μερικά σημερινά από μπλογκς που σέβονται τουλάχιστον εαυτόν, αν και κουκουλοφόρικα...Τέλος πάντων. Δείτε ομοειδή θεματολογία που αναπαράγεται μεταξύ τους. Αυτή δε η αναπαραγωγή δεν είναι τυχαία... ΄Εχει προεκτάσεις... Δεν είναι τυχαία... Φαίνεται ότι αναπτύσεται μια κατάσταση πονηρά,που οδηγεί και στον επηρεασμό-πίεση της πολιτικής.  Ορισμένοι μπλογκερς  δεν είναι και τόσον αγαθοί,μάλιστα δε τα μυαλά τους έχουν πάρει αέρα τέτοιον ... ώστε να διακηρύσσουν ότι πλέον αυτοί είναι οι Δαλάϊ Λάμες της ενημέρωσης. Χαρακτηριστικός δεν εκπρόσωπος αυτών είναι εκείνος ο αστείος Καψαμπέλης... της press-gr, που ως άλλος Δον Κιχώτης κυνηγούσε ανεμομύλους... 
 ΄Οχι μην κατουριέστε ... Αυτά διακηρύσσουν αφελώς... ή μήπως όχι και τόσον αφελώς ;
Ιδού συμβολικά μερικά σημερινά που συλλέξαμε από μπλογκς που ισχυρίζονται ότι ενημερωνουν... ΠΛΗΝ ΟΜΩΣ ΜΕ ΚΑΡΜΠΟΝ... Για ποιο λόγο με καρμπον;  Πως είναι δυνατόν... ανεξάρτητα ειδησεογραφικά μπλογκς να έχουν τέτοια ομοιότητα στην ύλη τους; 

ΑΠΟ  www. TAXALIA. blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου