Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΚΛΟΠΥ-ΠΑΣΤ

ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ 

Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων: Η ΕΛ.ΑΣ μάς «έκλεψε» φωτογραφίες

Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων: Η ΕΛ.ΑΣ μάς 

«έκλεψε» φωτογραφίες

Το θέμα είναι κατεψυγμένο μεν, αλλά αρκετα ευαίσθητο για όλους που κάνουμε κλοπυ-πάστ. Ας το έχουμε κατά νούν. Πρέπει όμως να υπενθυμίσουμσε στους φίλους φωτορεπόρτερς , οφείλουν να συνοδεύουν τις φωτογραφίες τους τουλάχιστον με το ονοματάκι τους, διότι οι περισσότεροι μπλογκερς με χαρά θα δημοσίευαν το όνομα του δημιουργού.
Παράδειγμα: Εμείς αναδημοσιεύουμε την επίμαχη φωτογραφία,..αλλά πουθενά δεν φαίνεται το όνομα του πρακτορείου, ούτε και του φωτογράφου... Και κυρίως ποιός ήταν οπρώτο που την αναδήμοσίευσε...που έκανε τη λαθρα, παρασύροντας όλους τους άλλους;

Την «κλοπή» φωτογραφιών που είχαν τραβηχτεί από φωτορεπόρτερ του (Agence France-Presse) AFP, καταγγέλλει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο με επιστολή του προς την ΕΛ.ΑΣ, διαμαρτύρεται πως δημοσίεύθηκαν οι φωτογραφίες αυτές δίχως να έχουν ζητηθεί πνευματικά διακαιώματα.
Ο διευθυντής του πρακτορείου, Εμάνουελ Χογκ, έστειλε μία έντονη επιστολή διαμαρτυρίας προς την ΕΛ.ΑΣ, καθώς υποστηρίζει πως η ιστοσελίδα δεν αναζήτησε την άδεια του φωτορεπόρτερ. Οι φωτογραφίες, τραβηγμένες από τους φωτορεπόρτερ του AFP, απεικόνιζαν άτομα από τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, την περασμένη Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, και χρησιμοποιήθηκαν από την αστυνομία στην προσπάθεια αναγνώρισης προσώπων.
«Τέτοιες πρακτικές δεν είναι μόνο παράνομες στη βάση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά είναι και απαράδεκτες σε μια συντεταγμένη κοινωνία. Με αυτή την επιστολή διαμαρτύρομαι επισήμως ενάντια σε τέτοιες μεθόδους. Επισημαίνουμε ότι μετά την παρέμβαση του γραφείου μας στην Αθήνα, οι φωτογραφίες που αναγνωρίσθηκαν ότι ανήκουν στο AFP αποσύρθηκαν από το site της αστυνομίας» αναφέρει στην επιστολή του ο Εμάνουελ Χογκ.
«Πέρα από τη παραβίαση του νόμου και των όσων ισχύουν, θα ήθελα να σας εφιστήσω την προσοχή στις ευθύνες της αστυνομίας, η οποία με αυτή της τη στάση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το προσωπικό μας», καταλήγει η ανακοίνωση.


Πηγή: iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/node/37663#ixzz2JLHakXr4


Οι φωτογραφίες του 2012, από το 

Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP

Κι είναι πράγματι όμορφες...


Ο Δεκέμβριος κάθε χρόνου έχει κάποιες συγκεκριμένες ρουτίνες. Είναι ο μήνας που μεγάλοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί αποτιμούν την χρονιά που πέρασε με συγκεκριμένες μεθόδους. Είτε κάνοντας αφιερώματα για διάφορα γεγονότα που στιγμάτισαν τους προηγούμενους 11 μήνες, είτε οργανώνοντας ψηφοφορίες για τους «Ανθρώπους της Χρονιάς», είτε επιλέγοντας το καλύτερο φωτογραφικό υλικό που αποτυπώνει τα γεγονότα από την χρονιά αυτή που περνούν στην Ιστορία.
Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP, πιστό στην ρουτίνα αυτή, δίνει στη δημοσιότητα τις 55 καλύτερες φωτογραφίες των ανταποκριτών του για την χρονιά 2012. Δεν μας παραξενεύει το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει μία «ισχυρή» παρουσία στη συλλογή αυτή, κυρίως από τις ταραχές που έχουν συμβεί στο κέντρο της Αθήνας κατά την διάρκεια των διαμαρτυριών για τα μέτρα λιτότητας που λαμβάνονται από την κυβέρνηση. Ας μην ξεχνάμε πως το 2012, ήταν η χρονιά της Ελλάδας για την ειδησεογραφία, κι ας μην έγινε αυτό για τους καλύτερους λόγους. Η κρίση, τα μέτρα, η νομισματική σταθερότητα, η ανέχεια, το αποτέλεσμα των οικονομικών πολιτικών, μέσα στο 2012 έχει χρώμα και άρωμα Ελληνικό. Δείτε μία επιλογή από τις φωτογραφίες που επέλεξε το AFP, τις οποίες εμείς βρήκαμε στο αγαπημένο Fubiz

Ιράν: Συλλήψεις δεκάδων 

δημοσιογράφων διεθνών 

ειδησεογραφικών οργανισμών


VOA News 29.01.2013
Το Ιράν συνέλαβε δεκάδες δημοσιογράφους που κατηγορήθηκαν ότι συνεργάζονται με διεθνείς ειδησεογραφικούς οργανισμούς που διαθέτουν προγράμματα στα Περσικά.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν τη Δευτέρα ότι οι δημοσιογράφοι που συνελήφθησαν εργάζονταν για 6 διαφορετικούς διεθνείς ειδησεογραφικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων και 5 καθημερινών και εβδομαδιαίων εφημερίδων, καθώς και το πρακτορείο ειδήσεων ILNA.  Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν επίσης ότι οι συλληφθέντες δημοσιογράφοι είχαν διασυνδέσεις με «αντι-επαναστατικά» μέσα ενημέρωσης, όρος που η Τεχεράνη χρησιμοποιεί συχνά όταν αναφέρεται σε συνεργασίες με μήντια στο εξωτερικό.

Πάντως ο Υπουργός Πολιτισμού του Ιράν δήλωσε ότι οι κατηγορίες σε βάρος των δημοσιογράφων δεν σχετίζονται με τις δημοσιογραφικές τους δραστηριότητες.  Μια μέρα πριν την σύλληψη τους ορισμένοι απ’ τους δημοσιογράφους είχαν συμμετάσχει σε συνάντηση με τον πρώην Πρόεδρο του Ιράν και ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης, Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί.

Το Ιράν έχει επανηλλειμμένα καταδικάσει ως εχθρικές τις Περσικές Υπηρεσίες διεθνών ειδησεογραφικών οργανισμών, όπως η ΦτΑ και το BBC.

To Διοικητικό Συμβούλιο Διεθνών Ειδησεογραφικών Εκπομπών, το λεγόμενο BBG, στο οποίο ανήκει και η ΦτΑ, σε ανακοίνωση του καταδικάζει «τις επαναλαμβανόμενες απειλές κατά των μέσων ενημέρωσης στο Ιράν» συμπεριλαμβανομένης και της καταδίωξης μελών των οικογενειών δημοσιογράφων, της φίμωσης του διαδικτύου και των παρεμβολών στο δορυφορικό σήμα ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου