Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

ΟΧΙ ΔΕΝ ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΙΩΝΑ ΤΟΝ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ- ΡΕΠΟΡΤΕΡ!.. Θα εξαφανιστούν ασφαλώς όλες οι παραφυάδες της δημοσιογραφίας: Επιμελητές ύλης, αρχισυντάκτες κι άλλα τσιμπράγκαλα... Ο ρεπόρτερ είναι ο κυρίαρχος της ενημέρωσης. Ουδείς άλλος που ισχυρίζεται ότι είναι δημοσιογράφος! Δεν νομίζουμε ότι κάποιος ηλίθιος μπορεί να μας διαψεύσει! στον αιώνα τον άπαντα!

ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ...ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ BLOGGING!  
ΩΡΑΙΑ...ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΡΕΠΟΡΤΕΡΣ!
Και ποιός θα φέρνει ειδήσεις στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΡΕ;..
Η θειάκα μου η Πολυξένη; ΄Η οι Σταύρηδες Ψυχάρης και
θεοδωράκης που δεν σκαμπάζουν από είδηση; 

Δεν θα τους περάσει, διότι δεν έχουν επαρκή επαγγελματική παιδεία... Θα συνεχίσουν να αεροκοπανούν... Ο αμφιβληστροειδής τους έκανε πολλές τούμπες, με την εμφάνιση των μπλογκερς που σε κάποια φάση διακήρυσσαν ..."Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΠΕΘΑΝΕ... ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ.¨

 ΄Αλλη μια χαζομάρα κι αυτή όμως  ψώφησε πλέον. Και ευτυχώς. Σήμερα οι περισσότεροι ερασιτέχνες ενημερωτές bloggers έχουν προσμετρήσει τις διαστάσεις τους και καταθέτουν χωρίς φανφάρες τη σπορά τους στην τρέχουσα ενημέρωση του πολίτη και σε πολλές περιπτώσεις βάζουν γυαλιά στους αυτοαποκαλούμενους επαγγελματίες δημοσιογράφους ...ΤΑ ΓΥΑΛΙΑ!


Η ιντερνετική δημοσιογραφία, είναι η νέα δημοσιογραφία που θα κυριαρχήσει.Μόνο που στην έκφρασή της έχουν εισέλθει στον στίβο της ενημέρωσης και μη επαγγελματίες δημοσιογράφοι, αλλά ικανοί και με φαντασία άνθρωποι!.. που σε πολλές περιπτώσεις δίνουν ρέστα στην σωστή ενημέρωση. 

Αυτό το δημοσιογραφικό κατεστημένο, οι επαγγελματίες δηλαδή, αυτά τα σαϊνια ,μέλη της ΕΣΗΕΑ, σαν τον Χαρδαβέλλα, Ευαγγελάτο, Χατζηνικολάου, Βούλτεψη, Βαξεβάνης  κι άλλους σχεδόν πια όλοι τους, ενώ στην αρχή ήσαν πολέμιοι του BLOGGING, τελικά πέσανε ΟΛΟΙ τους με τα μούτρα με ισοτοσελίδες, ανακαλύπτοντας έτσι το χαμένο παράδεισο τους... αισθανόμενοι αφορήτως ευτυχείς... πως... δα είναι και ελεύθεροι. Τρίχες ...υπάλληλοι ήσαν σε όλη τη ζωή τους! Βασικά καφετζήδες-δημοσιογράφοι!

Σκλαβάκια ήταν μια ολάκερη ζωή. 
Αλλά όταν μια ζωή επαγγελματική τη διέρχεσαι...ως νεροκουβαλητής υπάλληλος-καφετζής του Μπόμπολα, του θλιβερού Ψυχάρη και του αρπακτικού μαουνέρη  Αλλαφούζου, τι μπορείς καλύτερο να αναπαράξεις; Την ίδια φασουλάδα! Γι αυτό και στις ιστοσελίδες τους  δεν υπάρχει ούτε μια νέα πνοή. Μεταφέρουν τα ίδια καμώματά τους,TA ΙΔΙΑ αποτυχημένα πρότυπα δημοσιογραφίας,  όπως στον έντυπο-ή ηλεκτρονικό τύπο που ήξεραν! 

Η μόνη εξαίρεση από τους επαγγελματίες δημοσιογράφους  που είδαν με συμπάθεια το νέο είδος της δημοσιογραφίας, το ιντερνετ ήταν ο Τέρενς Κουϊκ (προς τιμή του που έβλεπε πέρα από τη μούρη του... διότι όλοι οι άλλοι μέλη της βλακώδους και κομματικοεξαρτημένης ΕΣΗΕΑ ήσαν αναφανδόν πολέμιοι του blogging!) και φυσικά ως γνωστόν ο προηγηθείς όλων ο δικός Απ.Βραχιολίδης και πρόεδρος της ΕΣΔ σήμερα, που μάχεται αγρίως από το 2004 υπέρ της ιντερνετικής δημοσιογραφίας-blogging και σαφώς δεν διαχωρίζει τους ενημερωτές σε επαγγελαματίες δημοσιογράφους και σε μπλογκάκηδες ερασιτέχνες... Τους θεωρεί ισότιμους!) !

Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ-ΡΕΠΟΡΤΕΡ 
ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ!

ΚΑΘΕΤΟ : Η ιντερνετική δημοσιογραφία είναι το μέλλον! Τέρμα!

΄Ομως μας έπεσε χθες ένα κλαδικό περιοδικό ΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ...απευθύνεται στους περιπτεράδες, όπου σε κάποια σελίδα έχει ένα ρεπορταζάκι... για τα επαγγέλματα που εξαφανίζονται:Λέει για τους ταχυδρόμους, για τις αεροσυνοδούς κ.λ.π. αλλά αναφέρει ...και την εξαφάνιση του ΡΕΠΟΡΤΕΡ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ!

Μιλάμε για υπέρτατη μαλακία! Το έχουμε γράψει πολλές φορές πως οι εφημερίδες ...οι λεγόμενες εθνικής εμβέλειας...ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ!Τερματίζουν, το ΒΗΜΑ, η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και το κακό συναπάντημά τους! Λίγο χρόνο ζωής έχουν! Η εφημερίδα όμως που δεν θα πεθάνει είναι η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ, η εφημερίδα του χωριού και της γειτονιάς!Τουτέστιν η εφημερίδα επιστρέφει πια στις ρίζες της! Τα έχουμε εξηγήσει αυτά παλαιότερα! 

Ωραία! Αλλά ο ρεπόρτερ πως θα εξαφανιστεί; Ποιός θα τροφοδοτεί την ενημέρωση... ο γαλατ΄λας της γειτονιάς σας; (που κι αυτός εξαφανίστηκε και λίαν κακώς)..
Στο Ιντερνετ ποιός θα φέρνει τις ειδήσεις; Το κλόπυ -πάστ; Έστω... Ποιός όμως πρωτογενώς θα κομίζει την είδηση, το γεγονός; Εδώ είναι το κουμπί της Αλεξαίνας... Πως δα θα γίνεται η ενημέρωση χωρίς τον ρεπόρτερ; Αν υπάρχει έστβ κι ένας να μας πεί ...εμείς θα υποκληθούμε! Δεν υπάρχει ...Κάποιος πρέπει να δει κάτι και να το μεταδώσει... Συνεπώς ο ρεπόρτερ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ!.. Υπάρχει από την πρώτη στιγμή της γέννεσης της ανθρωπότητας και θα υπάρχει εσαεί!

Δείτε όμως  πως συλλογάται κάποιος που ισχυρίζεται ...μέλος της ΕΣΗΕΑ, αλλά εμείς δεν τον ξέρουμε  και προ παντός δεν ξέρουμε καμια δημοσιογραφική του επιτυχία (SCOOP ) ! ΄Ομως λέει μερικά πράγματα που πρέπει να σας βάλλουν σε σκέψεις. Το ότι οι απόψεις του δημοσιοποιούνται από το κουμμουνιστογεννές σάϊτ ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ... λέει επίσης πολλά!ΔΕΙΤΕ:
Διερωτάται ο ευφυής ..επαγγελματίας ... όταν οι πολίτες ερασιτέχνες δημοσιογράφοι... βάζουν γυαλιά ...διπλεστιακά στους επαγγελματίες της είδησης; 
Παραμένει δε μυστήριον τι ειδήσεις ο εν λόγω κειμενογράφος έχει παράξει στην επαγγελματική... ζωή του!! ..Δείτε:
   

Δημοσιογραφία των πολιτών: σύμμαχος ή εχθρός των επαγγελματιών της είδησης;


Του Βασίλη Ντίνου

Σε συζητήσεις συναδέλφων που έχω συμμετάσχει σχετικά με την κρίση που περνάει τα τελευταία χρόνια ο χώρος της δημοσιογραφίας και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα, έχω παρατηρήσει ότι οι αιτίες είναι λίγο ή πολύ γνωστές και μας βρίσκουν  όλους σύμφωνους. Διαπιστώνω όμως ότι ακόμα και μεγαλύτεροι από εμένα σε ηλικία συνάδελφοι παραβλέπουν εκείνη που για έναν επαγγελματία δημοσιογράφο είναι ίσως η σημαντικότερη: το γεγονός ότι έχει χάσει την ικανότητα του να διαμεσολαβεί ανάμεσα στην είδηση και το κοινό του.
Κατά την άποψη μου, σε αυτή την κατάσταση  συντέλεσαν δύο σημαντικοί παράγοντες: αφενός η υποβάθμιση του ρόλου του δημοσιογράφου καθώς και η γενικότερη απαξίωση σε πολλές περιπτώσεις από τον ίδιο του έργου του. Αφετέρου, στο γεγονός ότι λόγω της εξέλιξης των τεχνολογιών και της πληροφορικής οι πρώην αναγνώστες του έχουν γίνει κατά κάποιο τρόπο συνάδελφοι ή και ανταγωνιστές του, αφού με την χρήση των νέων μέσων επικοινωνίας μπορούν μόνοι τους να παράγουν και διανείμουν πληροφορίες και περιεχόμενο.
Η τεχνολογία των νέων μέσων όπως τα κοινωνικά δίκτυα και τα blogs σε συνδυασμό με την εξάπλωση των κινητών τηλεφώνων, έχουν κάνει την δημοσιογραφία των πολιτών περισσότερο προσβάσιμη στο κοινό παγκοσμίως. Στην διεθνή βιβλιογραφία της επικοινωνίας και των δημοσιογραφικών σπουδών ο όρος δημοσιογραφία των πολιτών (citizen journalism) ή συμμετοχική δημοσιογραφία (participatory journalism) έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνιαως «η εναλλακτική και ακτιβίστικη μορφή συγκέντρωσης και αναφοράς ειδήσεων η οποία λειτουργεί εκτός των κυρίαρχων μέσων μαζικής ενημέρωσης, χρησιμοποιεί τις ίδιες δημοσιογραφικές πρακτικές αλλά που κατευθύνεται από διαφορετικούς στόχους και ιδέες και βασίζεται σε εναλλακτικές πηγές από ότι η παραδοσιακή ή κυρίαρχη δημοσιογραφία».
Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα της δημοσιογραφίας που παράγεται από μη επαγγελματίες δημοσιογράφους θα μπορούσαμε να αναφέρουμε, μεταξύ άλλων, την κάλυψη και μετάδοση των γεγονότων της Αραβικής Άνοιξης, του κινήματος “Occupy Wall street” αλλά και των πρόσφατων διαδηλώσεων στην Τουρκία.
Η άνοδος των εναλλακτικών μορφών ενημέρωσης με τη χρήση της τεχνολογίας αναπόφευκτα δημιουργεί μια σειρά ερωτήματα: Τι είδους αλλαγές θα προκαλέσει στη δημοσιογραφία αλλά και στη δημόσια σφαίρα η ανάπτυξη των νέων μέσων ενημέρωσης; Έχουν τη δυνατότητα οι νέες  διαδικτυακές  εφαρμογές όπως π.χ. τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να μεταμορφώσουν την ίδια τη δημοσιογραφία; Και τελικά, θα μπορέσουν κάποια στιγμή στο μέλλον να αντικαταστήσουν τα συμβατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης;
Είναι δύσκολο να δώσει κανείς σίγουρη απάντηση για το ακριβώς θα συμβεί καθώς ο συγκεκριμένος τομέας βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη. Σε μια εποχή όπου τα μέσα επικοινωνίας γίνονται πιο απλά, περισσότερο διαδραστικά και μονίμως συνδεμένα στον παγκόσμιο ιστό, και με τους χρήστες που παλαιότερα αποτελούσαν το κοινό να έχουν πλέον την ικανότητα να παράγουν και να επικοινωνήσουν οι ίδιοι το περιεχόμενο τους, φαίνεται να υπάρχει ακόμα σε ένα κομμάτι των πολιτών η ανάγκη της διαμεσολάβησης: δηλαδή της ύπαρξης κάποιου προσώπου ή ενός επίσημου οργανισμού από τον οποίο θα ενημερώνονται.
Επίσης, για τους περισσότερους μελετητές των μέσων μαζικής ενημέρωσης δεν τίθεται καν θέμα εάν π.χ. το blogging, τα forums ή οι εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης απειλούν να αντικαταστήσουν τους επαγγελματίες δημοσιογράφους, καθώς και οι δύο μορφές ενημέρωσης δείχνουν να αλληλοσυμπληρώνονται, να παρεμβάλλονται και να προβάλουν η μια την άλλη.
Αντί λοιπόν να θεωρήσουμε τα νέα μέσα επικοινωνίας ως απειλή και ένα πιθανό υποκατάστατο της επαγγελματικής δημοσιογραφίας, ίσως θα έπρεπε να τα αντιμετωπίσουμε όχι μόνο ως μια πρόκληση που φέρνει τους δημοσιογράφους προ των ευθυνών τους όσον αφορά στις πρακτικές που ακολουθούν, αλλά ταυτόχρονα και ως κριτήριο της προσωπικής τους ηθικής που πρέπει, βάσει του δημοκρατικού ρόλου που καλείται να διαδραματίσει ο Τύπος, να βρίσκεται στο επίκεντρο της επαγγελματικής τους «ταυτότητας».
***Ο Βασίλης Ντίνος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος .M.Sc στο Marketing και την Επικοινωνία από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει συνεργαστεί  με διάφορα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης  σε θέματα οικονομίας και νέων τεχνολογιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου