Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Τι συνέβη σε 70 χώρες που άλλαξαν νόμισμα -Από το 1945 έως σήμερα

«Οι σκληροπυρηνικοί της Αθήνας μπορούν να πάρουν με το μέρος τους ακόμη ένα επιχείρημα. Η Ιστορία δείχνει ότι αν η Ελλάδα αφήσει το ευρώ δεν θα έκανε την καταστροφή αναπόφευκτη». 
Αυτό αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics, Άνταμ Σλέιτερ. Το Bloomberg εξετάζει τις περιπτώσεις 70 χωρών που άλλαξαν νόμισμα, από το 1945 έως σήμερα, με σκοπό να διαφανεί αν η Ελλάδα μπορεί να πάρει ένα μάθημα «ιστορίας» και «οικονομίας». Με τη βοήθεια μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, το άρθρο αναφέρει πως, όντως, από το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου έως σήμερα, περισσότερες από 70 χώρες προχώρησαν σε αλλαγή του νομίσματός τους, και μόνο μια μικρή μειοψηφία υπέστη σοβαρές ζημιές. Οι περισσότερες από αυτές τις χώρες απαντώνται στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ως αποτέλεσμα του εμφύλιου πολέμου και του συνακόλουθου σχίσματος που προέκυψε.

Τα πλεονεκτήματα
Για την Ελλάδα, το άρθρο αναφέρει πως ενώ το ΑΕΠ θα μπορούσε να συνεχίσει την κατρακύλα του (κατά 10%), η πτώση αυτή θα μπορούσε να είναι περιορισμένη και η οικονομία θα αποκτούσε κάποια απαραίτητα πλεονεκτήματα που θα την οδηγούσαν ξανά πίσω στην ανάπτυξη. Εξηγεί ο Σλέιτερ: «Το πιο πιθανό αποτέλεσμα, αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, είναι ότι θα υπάρξει μια σημαντική πτώση του ΑΕΠ στην αρχή, αλλά τα στοιχεία του παρελθόντος δείχνουν ότι θα μπορούσε να έχει ισχυρή ανάκαμψη. Πολλά εξαρτώνται από το πώς γίνεται η διαχείριση της μετάβασης».

Τρανό παράδειγμα είναι η Τσεχοσλοβακία, που μέσα σε πέντε μήνες, το 1993, διέλυσε τη νομισματική της ένωση. Η έξοδος της Σλοβακίας είχε το εξής αποτέλεσμα: δέχθηκε μια μείωση μικρότερο από 4% το 1993 και τα επόμενα δύο χρόνια παρουσίασε μια αύξηση της τάξης του 10% (υψηλότερη και από το 1992).

Αντίκτυπο στην ανάπτυξη
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Σλέιτερ, η αλλαγή των νομισμάτων επιφέρει μια μέση αύξηση στην ανάπτυξη της τάξης του 2,7% τη χρονιά του «διαζυγίου» και μια αύξηση 3,2% κατά μέσο όρο σε σύγκριση με τη χρονιά πριν αποφασιστεί η αποχώρηση από το παλιό νόμισμα.

Συνολικά, η ανάπτυξη παρουσιάζει θετικό πρόσημο στα 2/3 των χωρών που βγήκαν από το παλιό τους νόμισμα και αρνητικό στο υπόλοιπο 1/3 για τη χρονιά που αποχώρησαν. Μόλις το 8% αυτών των χωρών είδαν σοβαρές απώλειες από μια τέτοια κίνηση – όπως η Λετονίαόταν αποχώρησε από τη Σοβιετική Ένωση.

Το μάθημα προς την Ελλάδα
Ο Σλέιτερ αναφέρει πως εμφανίζεται μια ανθεκτικότητα σε χώρες που αποχωρίστηκαν το νόμισμά τους για κάποιο άλλο, έτσι που να μη συνοδεύεται η απόφασή τους με σοβαρές οικονομικές κρίσεις. Κατά τον Σλέιτερ, η Ελλάδα θα μπορούσε να ωφεληθεί στον τομέα των εξαγωγών. Με το να χρεοκοπήσει, η Ελλάδα θα μπορούσε να βει τα δημοσιονομικά περιθώρια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δίχως να βλάψει τα νοικοκυριά. Μάλιστα, όταν θα περάσει το πρώτο σοκ του Grexit, οι αγορές θα μπορούσαν να τρέξουν.
Ένα τέτοιο επιχείρημα θα μπορούσε να λειτουργήσει υποστηρικτικά σε εκείνους που επιμένουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να περπατήσει εκτός του ευρώ με ένα μικρό μακροπρόθεσμο κόστος. «Υπάρχει ένας ανοδικός κίνδυνος – εάν η Ελλάδα είναι καλά οργανωμένη, οι ιστορικές εμπειρίες δείχνουν πως το Grexit θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μικρότερη πτώση από αυτή που θα περίμενε κανείς αρχικά. Πάντως, θα μπορούσε να προκαλέσει κάποια αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου