Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

ΑΧ...ΑΥΤΗ Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥΔΟΞΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ!

Η ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ: Ο ΤΥΠΟΣ


ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΦΩΤΙΖΕΙ

Μια σύντομη περιγραφή του ένδοξου ελληνικού Αλεξανδρινου Τύπου, επιχειρεί σήμερα ο κ. Αθανάσιος Κουτουπάς, Υπεύθυνος   της εφημερίδας 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ
και μέλος της ΕΣΔ.
(Σημειώνουμε πως στο κάτω ποδάρι της ιστοσελίδας υπάρχει σε μόνημη θέση ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ...με όλα τα νέα του Δείτε τα κι εδώ με ΚΛΙΚ> Αρχική - Ελληνική Κοινότητα ΑλεξανδρείαςΕλληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας
Ο Yanni φέρνει το αρχαίο Κάιρο στη ζωή με την υπέροχη μουσική του -Οι πυραμίδες της Γκίζας και η Σφίγγα αποτέλεσαν το θεαματικό σκηνικό για τις δύο συναυλίες που έδωσε στο Κάιρο ο Yanni στις 30 και 31 Οκτωβρίου. […] The ...
Πριν από 3 ώρες) 

Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Τύπος της Ομογένειας της Αιγύπτου κατέχει σημαντική θέση στη ελληνική δημοσιογραφία  με πολλές περγαμηνές στην πλάτη του.



Εφημερίδες
Τον Ιούλιο του 1862, ο Διονύσιος Οικονομόπουλος και ο Σπύρος Φερενδίνος εξέδωσαν στην Αλεξάνδρεια το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Η Αίγυπτος», που ήταν και η πρώτη ελληνική εφημερίδα επί αιγυπτιακού εδάφους. Το 1865 ακολούθησε «Ο Αιγύπτιος Αετός», ενώ σιγά-σιγά εμφανίζονταν και οικονομικού ενδιαφέροντος εφημερίδες, απόδειξη των αυξανόμενων ελληνικών εμπορικών συμφερόντων στην πόλη και ευρύτερα στην περιοχή. Τέτοια φύλλα ήταν η «Ηχώς» (1868-1869), ο «Ερμής» (1869), τα «Ημερήσια Νέα» (1870-1881) κ.α. Η εφημερίδα «Ελπίς» του Π. Καζώτη ήταν η πρώτη που κατόρθωσε να ξεπεράσει τις όποιες δυσκολίες και να εκδίδεται από το 1873 έως και το 1902.
Νέα εποχή για τον ελληνικό τύπο της Αλεξάνδρειας αποτελεί η έκδοση του «Τηλέγραφου» το 1880 από τον Ξενοφώντα Σάλτη. Ο «Τηλέγραφος» υπήρξε από τις μακροβιότερες ελληνικές εφημερίδες της Αιγύπτου, έχοντας απήχηση μέχρι την Αθήνα. Την ίδια χρονιά εκδίδονται και η «Ομόνοια» και ο «Ταχυδρόμος», οι οποίες μετά από κάποιο διάστημα συγχωνεύθηκαν με το όνομα «Ομόνοια-Ταχυδρόμος». Με τη νέα αυτή μορφή και παρά τις σύντομες διακοπές, η εφημερίδα συνέχισε να εκδίδεται μέχρι και το 1985.
Άλλες εφημερίδες, αν και λιγότερο μακρόβιες, ήταν η «Ανατολή» (1932-1960), η «Εφημερίς» (1910-1961) και ο «Πάροικος» (1953-1961).




Περιοδικός Τύπος
Στα τέλη του 19ου αιώνα αρχίζουν να κυκλοφορούν και ελληνικά περιοδικά, κυρίως λογοτεχνικού ενδιαφέροντος. Από τα πρώτα είναι ο «Εικοστός Αιών» και ο «Κόσμος». Τη διαφορά όμως θα την κάνουν με την εμφάνιση τους η «Νέα Ζωή» (1904) και τα «Γράμματα» (1910). Το πρώτο αποτελούσε έκδοση του ομώνυμου φιλολογικού συλλόγου, ο οποίος ιδρύθηκε από τους Κ. Πάγκαλο, Π. Πετρίδη, Ρ. Ραδόπουλο, Κ. Σκαμπόπουλο, Π. Συμεωνίδη και Κ.Ν. Κωνσταντινίδη. 
Τα «Γράμματα» εμφανίστηκαν ως αντίδραση στην αμφίσημη στάση της «Νέας Ζωής» σχετικά με το γλωσσικό ζήτημα της εποχής.
Από το αρχικό εκδοτικό σχήμα της «Νέας Ζωής» προέκυψε, με πρωτοβουλία του Πέτρου Μάγνη, ακόμα ένα λογοτεχνικό περιοδικό, το «Σεράπιον», ενώ αξιόλογη παρουσία είχαν και τα περιοδικά «Αργώ», «Σκέψη», «Αλεξανδρινή Τέχνη» κ.α.
Από αυτή τη σύντομη παρουσίαση δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε και ορισμένα σατυρικά περιοδικά, όπως τα ετήσια «Σάταν», «Τράκα Τρούκα» κ.α.

Πατριαρχικά περιοδικά έντυπα
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα περιοδικά έντυπα του Πατριαρχείου, ο «Εκκλησιαστικός Φάρος», με διάρκεια ζωής πάνω από 40 χρόνια, του παράρτημα του «Πάνταινος», τα «Ανάλεκτα» κ.α.

Αλεξανδρινός Ταχυδρόμος
Εδώ και τρία χρόνια τα ηνία του Αλεξανδρινού Τύπου έχει πάρει η νέα εφημερίδα της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας «Αλεξανδρινός Ταχυδρόμος». Το όραμα της τότε Κοινοτικής Επιτροπής και του Προέδρου της Ε.Κ.Α. κου Ιωάννη Σιόκα να καταστεί ο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ» το σταθερό έδαφος, το οποίο θα ένωνε τους Αλεξανδρινούς Αιγυπτιώτες της Ελλάδας και της διασποράς με τον παλμό της κοινής μητέρας, της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, έγινε πραγματικότητα.
Εδώ και τρία χρόνια, μέσα από τα 34 μηνιαία τεύχη του, ο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ», έχει κάνει γνωστό στους Αιγυπτιώτες που ζουν στην Ελλάδα, όσο και σε εκείνους της διασποράς, κάθε δραστηριότητα της Ελληνικής Παροικίας της Αλεξάνδρειας, που περιλαμβάνει τομείς, όπως ο εκπαιδευτικός, ο κοινωφελής, ο επιχειρηματικός, ο πολιτιστικός και ο κοινωνικός. Η νέα Κοινοτική Επιτροπή και ο τωρινός Πρόεδρος της Ε.Κ.Α. κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος συνεχίζουν να αγκαλιάζουν την εφημερίδα και στηρίζουν την όμορφη αυτή προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια. Μέσα σε αυτό το διάστημα η εφημερίδα έχει αλλάξει δύο αρχισυντάκτες, με πρώτο τον κ. Μανώλη Μαραγκούλη και στη συνέχεια τη σκυτάλη ανέλαβε ο κ. Νικόλαος Κάτσικας. Από την αρχή της έκδοσης της εφημερίδας υπεύθυνος είναι ο κ. Αθανάσιος Κουτουπάς, ο οποίος συνεχίζει μέχρι και σήμερα να γράφει το σύνολο το κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν. Παράλληλα, η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας σήμερα λειτουργεί και ιστοσελίδας, η οποία έχει ως στόχο να καταστεί πύλη πληροφοριών για όλους του Έλληνες και τους φίλους που ζουν στην Αλεξάνδρεια και στο εξωτερικό, αλλά και για τους Αλεξανδρινούς που ζουν μακριά από την πόλη τους και επιθυμούν να παρακολουθούν τις δραστηριότητες της Ε.Κ.Α. Μέσα από τις σελίδες της ιστοσελίδας, ο επισκέπτης μπορεί να βρει χρήσιμες πληροφορίες για την Ελληνική Κοινότητα και τις υπηρεσίες που προσφέρει.
Στόχος της εφημερίδας για τα επόμενα χρόνια είναι η καθιέρωση στη συνείδηση των Αιγυπτιωτών, όχι μόνο της έντυπης μορφής του «ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ», αλλά και της ηλεκτρονικής.


(Πηγές: Η εκδοτική δραστηριότητα των Ελλήνων στην Αίγυπτο, Αθήνα: Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού, 1997.
Κοιτίδες πολιτισμού, τ. 2, Αλεξάνδρεια, Αθήνα: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (ένθετο εφημερίδας), 2011.
Σουλογιάννης, Ε.Θ. Η θέση των Ελλήνων στην Αίγυπτο, Αθήνα: Πολιτισμικός Οργανισμός Δήμου Αθηναίων, 1999
Χατζηφώτης, Ι.Μ. Αλεξάνδρεια. Οι δύο αιώνες του νεότερου Ελληνισμού, Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα, 1999.)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου