Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ...ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ!


ΒΡΕ ΚΩΣΤΑ ΕΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΣ;

geronikolos

Μια όμορφη δημοσιογραφική ΑΓΝΩΣΤΗ ιστορία… που σχετίζεται ΜΕ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ.

Ο Κώστας Γερονικολός, ο Λουκάς Θανασέκος και ο Απ.Βραχιολιδης ήσαν αυτοί που πρώτοι παράνομα δημιούργησαν το Ράδιο “ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ” ΜΕ ΈΔΡΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΒΡΑΧΙΟΛΙΔΗ ΣΤΟ ΧΟΛΑΡΓΟ!..Μετά από χρόνια ήρθε ο ΄Εβερτ κι άνοιξε πλέον επίσημα τους ορίζοντες για τη σημερινή ελέυθερη ραδιοφωνία.

Σε 15 μέρες συμπληρώνεται χρόνος από τον χαμό του καλού δημοσιογράφου Κώστα Γερονικολού κι εμείς …σαϊνια- λαγωνικά μόλις σήμερα το …πήραμε χαμπάρι.!!

Ο Κώστας Γερονικολός ξεκίνησε σε ηλικία 19 ετών, τη σταδιοδρομία του από την εφημερίδα ΑΝΕΝΔΟΤΟΣ που έστησαν φίλοι του Ανδρέα Παπανδρέου 
( ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΤΡΑΤΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΟΥΔΑΣ κ.α.). Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας ΚΩΣΤΑΣ ΚΥΡΚΟΣ, σπουδαία δημοσιογραφική φυσιογνωμία της εποχής κι αδελφός του ηγέτη της Αριστεράς Λεωνίδα Κύρκου, έβαλε τον Γερονικολό στην ομάδα Βραχιολίδη, που έπιανε πολλά πουλιά τότε! Τον έσερνε σε όλες τις δημοσιογραφικές αποστολές. Διψούσε για να μάθει ο Κώστας.. Σεμνός , ευγενής και καθαρό στοιχείο της δημοσιογραφίας ο Γερονικολός ΄Ηταν φανατικός οπαδός της ΄Ενωσης Κέντρου και μετά του Ανδρέα Παπανδρέου.΄Ετσι περίπου ήσαν όλοι όσοι δούλεψαν δίπλα στον Βραχιολίδη.Διαμάντια ήθους κι σταθερά απένταροι…άπαντες. Ούτε που τους περνούσε από το μυαλό για λαμογές και λοβιτούρες.. Βράχοι ηθικής ΟΛΟΙ τους!

Για να καταλάβετε, το γραφείο του Βραχιολίδη στον ΑΝΕΝΔΟΤΟ  ( Ομήρου 8 & Σταδίου) είχε το προσωνύμι Ο ΤΕΚΕΣ ΤΟΥ ΒΡΑΧΙΟΛΙΔΗ… Κάθε μεσημέρι αν δεν υπήρχαν γεγονότα τα ουζάκια έδιναν και έπαιρναν!  Μάλιστα δε ο Βραχιολίδης είχε απαγορέψει την είσοδο στον τεκέ ακόμη και στους διευθυντές  επιτελείς  της εφημερίδας, την ώρα της οινο-ευωχίας!

Τρελές καταστάσεις κι όμορφες.σίγουρα, αλησμόνητες. Στην παρέα ήταν και ο Μάρκος Αλατόπουλος και ο Σεϊζαν,  καλοί δημοσιογράφοι που έφυγαν πρόωρα, πολύ πρόωρα.

Εκεί απ΄έξω από τον τεκέ ήταν και το τηλεφωνείο της εφημερίδας όπου σχεδόν σε καθημερινή βάση έρχονταν ποιά λέτε; Η μεγάλη-μεταγενέστερα-  τραγουδίστρια Μαρινέλα … που τότε όλοι την ονομάτιζαν “ η γκόμενα” του Καζαντζίδη.” 

΄Ηταν φιλενάδα με την τηλεφωνήτρια κι επισκέπτονταν την εφημερίδα για να τα λένε…
Η πολιτική κατάσταση της εποχής ήταν φωτιά και λάβα. Ο Γέρος της Δημοκρατίας πύρινος αλλά αδύναμος, τουλάχιστον επικοινωνιακά. Εκεί στον τεκέ γεννήθηκε και η δημιουργία παράνομου ραδιοσταθμού που θα προέβαλε την ΄Ενωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου. Μην ξεχνάμε ότι η δεξιά του ψευτο- εθνάρχη Καραμανλή έλεγχε τα πάντα και οπότε μια ραδιοφωνική έπαλξη υπέρ της ΄Ενωσης Κέντρου θα έπαιζε κάποιο ρόλο. Δεν είναι σαφές ποιός γέννησε την ιδέα. Πάντως βρέθηκαν να την υλοποιήσουν οι ΘΑΝΑΣΕΚΟΣ-ΒΡΑΧΙΟΛΙΔΗΣ- ΓΕΡΟΝΙΚΟΛΟΣ. ΕΞΑΣΦΆΛΗΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΟΒΕΡ ΤΟΥ ΓΈΡΟΥ της δημοκρατίας και την κάλυψή τους. Προς την κατεύθυνση αυτή κινήθηκε ο νεανίας Γερονικολός, ο Βραχιολίδης έδωσε το όνομα του σταθμού ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ κι έβαλε και το σπίτι του (στην Περικλέους 28 Χολαργός) που έπαιζε ρόλο στούντιο ..κ.λ.π. Μάλιστα για την ιστορία, οι παλαβοί δημοσιογράφοι ψάχνανε να βρουν κανένα σαπιοκάραβο ..να το ρίξουν στα διεθνή ύδατα κι από κει  να κάνουν εκπομπές κατά το διάσημο πρότυπο του ΡΑΔΙΟ ΒΕΡΟΝΑ της Αγγλίας, του οποίου ήταν θιασώτης ο Βραχιολίδης... ειδικά.

 Από την τσέπη τους οι τρεις  βάλανε ρεφενέ για την αγορά των απαραίτητων  ραδιο-μηχανημάτων. Τα βρήκε σε καλή τιμή ο Γερονικολός κάπου εκεί στην Καισαριανή, από έναν άλλον ραδιοπειρατή! Ο Γερονικολός ως νέος  φαίνεται ότι ήξερε από ηλεκτρονικά περισσότερο από τους άλλους δύο.Στήσανε τον σταθμό! ΄Ενας Θεός ξέρει πως... 
Κι αμέσως άρχισαν να μεταδίδουν … ό,τι τους κατέβαινε! Μην ξεχνάμε ότι οι παράνομοι σταθμοί τότε καταδιώκονταν αγρίως …και τα ραδιογωνιόμετρα του Στρατού αγρυπνούσαν επί 24ώρου βάσεως για τον εντοπισμό των παράνομων ραδιο-σταθμών. Οι σταθμοί αυτοί για όσους δεν ξέρουν ήταν χαβαλέ στόρυ νεαρών που ήθελαν να βάζουν τραγουδάκια ...και να ψαρεύουν γκομενούλες.. Σταθμός με δημοσιογραφική δομή και πολιτική ενημέρωση δεν υπήρχε. Το ΡΑΔΙΟ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ήταν απλά η πρώτη απόπειρα ελεύθερης ραδιοφωνικής ενημέρωσης! 

Πάντως οι τρεις παλαβιάρηδες δημοσιογράφοι δεν σκιαζόντουσαν και συνέχισαν να εκπέμπουν…



Ποιά η εμβέλεια του ΡΑΔΙΟ-ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ; Κύριος οίδε. Διαπιστώθηκε πάντως ότι κάλυπτε την μισή Αττική αλλά ακούγονταν και στη Λαμία…
Πάντως οι τρεις καμπαλέρος δημοσιογράφοι είναι αυτοί που ιστορικά ξεκίνησαν την ελεύθερη ραδιοφωνία… μέχρις ότου ήρθε ο Μιλτιάδης ΄Εβερτ κι έστησε τον σταθμό του Δήμου Αθηνών  κι άνοιξε πλέον το δρόμο για τη σημερινή πολυπρόσωπη  ελεύθερη, πλην τεθλασμένη ποιοτικά ραδιοφωνία .

Ο ΓΕΡΟΝΙΚΟΛΟΣ... ΕΦΑΓΕ ΑΓΡΙΟ ΞΥΛΟ ΕΠΙ ΧΟΥΝΤΑΣ

Στα χρόνια της χούντας ΟΛΟι οι δημοσιογράφοι έγιναν σκορποχώρι., άλλοι δεν είχαν δουλειά, άλλοι κυνηγιόντουσαν κ.λ.π.

Μια μέρα φάνηκε στο σπίτι του Βραχιολίδη ο Κώστας Γερονικολός.

--Βρε Κώστα που είσαι εσύ; Πού χάθηκες;
--Άστα Απόστολε.. Έχω τραβήγματα με την αστυνομία. Εδώ ο γείτονάς σου στο Χολαργό διοικητής Ασφαλείας ο πολύς Μπαμπαλούκας με έχει ταράξει στο ξύλο! Αλλά δεν ήρθα γι αυτό… Έχεις σχολή δημοσιογραφίας , έτσι δεν είναι;
--‘ Ετσι είναι…

( Διευκρίνιση: Ο Διοικητής Ασφάλειας Χολαργού Θανάσης Μπαμπαλούκας επί χούντας είχε φήμη του πλέον άγριου αστυνόμου, που όποιος έπεφτε στα χέρια του ήταν να τον κλαίνε οι Ρέγγες. Κατά έναν περίεργο τρόπο δεν άγγιξε ποτέ τον άτακτο Βραχιολίδη…Μάλιστα μεταχουντικά επεδίωξε να έχει φιλία μαζί του και σε κάποια "οικογενειακή"συνάντησή τους του εκμυστηρεύτηκε:

--Ξέρεις Απόστολε πόσες εντολές λάμβανα από ψηλά να σε συλλάβω; ΄Ομως δεν το έκανα…΄Ηξερα ποιός ακριβώς είσαι!

Κατά ένα περίεργο τρόπο πριν από 15 περίπου χρόνια κι άλλος διοικητής ασφαλείας του ιδιού Τμήματος Χολαργού (Φαναράς μάλλον ..το όνομά του) είχε σωρεία εισαγγελικών παραγγελιών για την άμεση σύλληψή του Βραχιολίδη..για ερήμην δίκες -καταδίκες που είχε επί θεμάτων τύπου.Κι αυτός έλεγε:
--Τόν Βραχιολίδη εγώ δεν τον συλλαμβάνω! Ο κόσμος να καεί.! Ξέρω την ποιότητά του!Έξ άλλου τα αδικήματά του είναι περί Τύπου, τίποτε δηλαδή εγκληματικό! Έλεγε ο αστυνομικός. (κλείνει η παρένθεση) Και συνεχίζουμε:

--Λοιπόν Απόστολε  θέλω να μου δώσεις  πτυχίο και βεβαίωση ότι από την τάδε ημερομηνία έως αυτή που θα σου πω... θα λες ότι εγώ σπούδαζα στη σχολή σου το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αν δεν έχω αυτά τα χαρτιά τα 7 χρόνια φυλακής δεν τα γλυτώνω… ομολογεί ο Γερονικολός. .
-- Μόνον αυτά θέλεις Κώστα; Γιατί είσαι μωρέ ζουλιγμένος έτσι, σε μένα μιλάς…
--Σε σένα μιλάω αλλά δεν ξέρω …τώρα με τη χούντα αν είσαι αυτός που ήξερα….

--Αντε πνίξου ρε ..΄Ελα αύριο να πάρεις τα χαρτιά που θέλεις.
΄Ετσι κι έγινε! Ο Γερονικολός, τη σκαπούλαρε!

ΗΤΑΝ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ Γ. ΚΟΥΡΗ!

Ο ΓΕΡΟΝΙΚΟΛΟΣ υπήρξε επί σειράν ετών στέλεχος του συγκροτήματος Γιώργου Κουρή. Το περίεργο είναι ότι στα επικήδεια που θα διαβάστε πιο κάτω πουθενά δεν γίνεται μνεία ότι ο Γερονικολός πέρασε ως αρχισυντάκτης ή διευθυντής εφημερίδων του Κουρή. Δεν ξέρουμε το γιατί.

Τέλος πάντων μετά από πολλά χρόνια -μεταπολιτευτικά- ο Γερονικολός τηλεφωνεί και λέει στον Βραχιολίδη.
--Απόστολε,, Ο Κουρής σχεδιάζει να βγάλει μια νέα εφημερίδα κι έχω εισηγηθεί να τη σχεδιάσεις εσύ… Τι λες;
Ο Βραχιολίδης έγραψε μια εισήγηση.. επαναστατική για την εποχή εκείνη.και την έδωσε στο Γιώργο Κουρή.
Εισηγούνταν μια εφημερίδα σαν τις αγγλικές daily miror, sun, daily express  …(δηλαδή περίπου εφημερίδα σαν το σημερινό ESPRESSO ,που βγήκε όμως μετά 20ετία από την πρόταση Βραχιολίδη προς Κουρή) με αυστηρή επισήμανση να μην χρωματιστεί κομματικά και δη Πασοκικά ..

Ο αραβώνας  με τον Κουρή ναυάγησε στα οικονομικά.. ΄Ετσι τουλάχιστον φαίνεται. Ο Βραχιολίδης φαίνεται ότι ζητούσε περίπου το δεκαπλάσιο της αμοιβής που έδινε σε άλλους διευθυντές του.. Αλλά..

--΄Εστω, θα συμφωνήσω μαζί σου .. Αλλά στα χαρτιά θα σου δίνω όσα δίνω και στους άλλους , διότι αν μάθουν την αλήθεια θα ξεσηκωθούν…

Η ιστορία όμως δεν προχώρησε… Μετά από λίγο καιρό ο Κουρής έβγαλε τις εφημερίδες ΝΙΚΗ και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ σε σχήμα Ντάμπλοϊτ, σχήμα που πρώτος εφάρμοσε στην Ελλάδα με τον ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ από το 1962 ο Βραχιολίδης !Ναι αυτή την εφημερίδα που εξακολουθεί να κυκλοφορεί και σήμερα, υπό την διεύθυνση του γιού του Μάκη Βραχιολιδη!
Οι νέες αυτές εφημερίδες πέραν του σχήματος απήχαν παρασαγκας από τις εισηγήσεις Βραχιολίδη.Μάλιστα από την αρχή τοποθετήθηκαν υπερ του ΠΑΣΟΚ με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν ...χωρις όμως να υπάρχουν! Ο Κουρής δεν άκουσε τον Βραχιολίδη! 

Στον ΛΟΓΟ μάλιστα ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΙΕΤΕΛΕΣΕ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΡΟΝΙΚΟΛΟΣ 

..Αυτό το καλό παιδί με το περίσσιο ήθος που έφυγε από τη ζωή χωρίς να …ειδοποιήσει τον πρώτο δάσκαλό του!

Είχε πλούσια αντιδικτατορική δράση

Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός δημοσιογράφος Κώστας Γερονικολός

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 68 ετών, μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο ο γνωστός δημοσιογράφος Κώστας Γερονικολός.
Γεννήθηκε στις Ράχες Φθιώτιδας το 1947 και σπούδασε στην Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς.

Τη δημοσιογραφική του καριέρα άρχισε το 1966 σε ηλικία 19 μόλις ετών στην εφημερίδα «Ανένδοτος». Στη συνέχεια, εργάστηκε στις εφημερίδες «Νέα Πολιτεία», «Ημερησία», «Αθηναϊκή» και από το 1975 στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» ως κοινοβουλευτικός συντάκτης. Το 1981 εργάστηκε στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» και το 1983 ως Διευθυντής στην εφημερίδα «Ελεύθερη Γνώμη». Το 1984 διετέλεσε εκδότης-διευθυντής της εφημερίδας «Ρωμιοσύνη» και από το 1986 εκδότης-διευθυντής της εφημερίδας «Δημοκρατικός Λόγος».
Συνταξιοδοτήθηκε ως αρχισυντάκτης του νυχτερινού δελτίου ειδήσεων του ραδιοφωνικού σταθμού «Alpha» και τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί στη γενέτειρά του τις Ράχες Φθιώτιδας.
Ανέπτυξε πολιτική δραστηριότητα ως στέλεχος της Νεολαίας της Ενώσεως Κέντρου και μετείχε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα. Για τη δράση του αυτή συνελήφθη και φυλακίσθηκε. Υπήρξε μέλος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων της περιόδου 1967-74.



Ο ΓΕΡΟΝΙΚΟΛΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ...ΑΝΔΡΕΑ  ΠΟΥ ΘΑΥΜΑΖΕ ΦΑΝΑΤΙΚΑ! 
Το 1966 εργάστηκε στο Γραφείο Τύπου του Γεωργίου Παπανδρέου και εν συνεχεία συνδέθηκε στενά με τον Ανδρέα Παπανδρέου με τον οποίο απέκτησαν οικογενειακή σχέση, καθώς ο Α. Παπανδρέου βάφτισε τον πρώτο του γιο, Χάρη.
«Ο Κώστας Γερονικολός υπήρξε ένας ακέραιος άνθρωπος και υπηρέτησε με πίστη και υψηλά ιδεώδη τη δημοσιογραφία.Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ συλλυπείται βαθύτατα την οικογένεια και τους οικείους του και αποχαιρετά έναν άξιο συνάδελφο» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών.
Η κηδεία του Κώστα Γερονικολού θα γίνει την Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2015, στις 12 το μεσημέρι, από το Α” Νεκροταφείο Αθηνών.

Δια την πιστότητα της συγγραφής:
ΣΤΕΛΙΟΣ ΔΑΛΑΜΑΓΚΑΣ 
Διαχειριστής Αρχείου Βραχιολίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου