Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΡΑΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟ!

Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες: Η Ελλάδα όμηρος του εγκλωβισμού

Η αλήθεια των αριθμών: 12.500 εγκλωβισμένοι σήμερα - 70.600 νέες αφίξεις τον Ιανουάριο - Εχει υποστεί ήδη έμφραγμα η χώρα
Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες: Η Ελλάδα όμηρος του εγκλωβισμού

Ο εγκλωβισμός των προσφύγων στην Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει, παραδέχτηκε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι στο τέλος της διήμερης επίσκεψής του στη χώρα μας την Τετάρτη. Σε ερώτηση του «Βήματος» τι θα συμβούλευε την Αθήνα να κάνει στο απολύτως άμεσο μέλλον για να παράσχει τα βασικά στους ανθρώπους αυτούς, ο κ. Γκράντι απάντησε: 
«Η ελληνική κυβέρνηση θα επιλέξει πώς θα φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό προσφύγων. Πάντως θα συμβούλευα να αποφύγει την συγκέντρωση μεγάλου αριθμού σε ένα σημείο διότι οι μικρότεροι χώροι είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμοι. Επίσης, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις ήταν πολύ αποτελεσματικές όταν βοήθησαν στην δημιουργία των hotspots. Ο υπουργός Άμυνας Π.  Καμμένος με διαβεβαίωσε ότι θα συνδράμει. Η Ύπατη Αρμοστεία είναι επίσης έτοιμη να βοηθήσει».

Σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, στην Ελλάδα σήμερα φιλοξενούνται γύρω στα 12.500 άτομα (650 στον Ελαιώνα, 900 στο Ελληνικό, 1.350 στον Σχιστό (κυρίως Αφγανοί), 1.250 στα Διαβατά συν 500 που περιμένουν απέξω από το εκεί κέντρο φιλοξενίας και 1.350 στην Πύλη Ε1 του Πειραιά. Οι υπόλοιποι βρίσκονται στην Ειδομένη, στα νησιά και εγκλωβισμένοι στα μπλόκα των αγροτών. Το 90% αυτών έχει προσφυγικό προφίλ, τονίζει το υπουργείο.

Με την διαπίστωση αυτή συμφωνεί ο κ. Γκράντι, ο οποίος ανέλαβε προ διμήνου τα καθήκοντά του και την Τρίτη επισκέφθηκε τη Λέσβο συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γ. Μουζάλα. Ο κ. Γκράντι συμμετείχε σε περιπολία σκάφους του Λιμενικού. «Όταν το σκάφος έφθασε στο λιμάνι της Μυτιλήνης, κατέβηκαν άνθρωποι που μόλις είχαν διασωθεί στη θάλασσα. Είδα γέρους, γυναίκες με παιδιά, ασυνόδευτα παιδιά… Όλοι στην Ευρώπη πρέπει να δουν ποιοι καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά και ότι οι πρόσφυγες αποτελούν σημαντικό ποσοστό».

Τελευταίως κυκλοφορεί στην Ευρώπη, ακόμη και σε χώρες φιλικές προς τους πρόσφυγες, ότι οι μισοί απ’ όσους φθάνουν στην Ελλάδα είναι οικονομικοί μετανάστες. Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, τον Ιανουάριο καταγράφηκαν στην Ελλάδα 70.600 νέες αφίξεις από τις οποίες οι 31.000 ήταν Σύριοι, οι 12.300 Ιρακινοί, οι 18.000 Αφγανοί, οι 2.300 Ιρανοί και οι 2.500 Πακιστανοί.

Ο κ. Γκράντι συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα την Τετάρτη και με άλλα στελέχη της κυβέρνησης και συζήτησε μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες της Ύπατης Αρμοστείας, ότι «το κλείσιμο των συνόρων κατά μήκος της βαλκανικής διόδου θα δημιουργήσει συμφόρηση στην Ελλάδα. Η Ύπατη Αρμοστεία συνεχίζει να πιέζει για να προχωρήσει η μετεγκατάσταση και να αρθεί η απαγόρευση στη διέλευση των Αφγανών και των Παλαιστινίων».

«Την Πέμπτη θα βρίσκομαι στις Βρυξέλλες όπου θα συναντηθώ με υπουργούς από τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία και θα τους μεταφέρω την εκτίμησή μου για όσα κάνει η Ελλάδα, όπως και την μεγάλη ανησυχία μου για το ότι η μία χώρα μετά την άλλη κλείνει τα σύνορά της», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το αν συμφωνεί με την προσπάθεια της ΕΕ να ανακηρυχθεί η Τουρκία «ασφαλής τρίτη χώρα» προκειμένου να μπορούν να γίνονται επιστροφές από την Ευρώπη, ο κ. Γκράντι απάντησε: «Εμείς λέμε το αντίθετο, να μην επιστρέφετε πρόσφυγες στην Τουρκία _ δεν συμπεριλαμβάνω τους οικονομικούς μετανάστες». Και εξήγησε: «Ζητήματα σχετικά με την τουρκική νομοθεσία καθιστούν δύσκολο το να προσυπογράψουμε ότι η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα. Η Τουρκία όμως έχει αναλάβει το μεγαλύτερο βάρος», φιλοξενώντας 2,5 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία. «Αυτό πρέπει να συνεκτιμηθεί όταν επιστρέφονται πρόσφυγες στην Τουρκία. Η Ύπατη Αρμοστεία λέει ότι η ευθύνη πρέπει να μοιραστεί και σε άλλους, όχι μόνο στους γείτονες της Συρίας».

Τέλος ο κ. Γκράντι εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το ότι από τη μια πλευρά κλείνουν τα σύνορα βόρεια της Ελλάδας και μπαίνουν περιορισμοί στην ροή των ανθρώπων αλλά, από την άλλη, δεν προσφέρονται εναλλακτικές στους ανθρώπους αυτούς _ η επανεγκατάσταση προχωράει εξαιρετικά αργά, φθάνοντας μόλις τις λίγες εκατοντάδες σήμερα. «Το να κλείνουν όλο και περισσότερα σύνορα ενώ δεν υπάρχουν ανοίγματα, δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα: νέα δίκτυα διακινητών, χάος, αποδιοργάνωση». Ο Ύπατος Αρμοστής τόνισε ότι, εκτός από τη μετεγκατάσταση, είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει και επανεγκατάσταση από τις γειτονικές προς τη Συρία χώρες απευθείας προς Ευρώπη μέσω διαφόρων νόμιμων οδών όπως οικογενειακή επανένωση, ανθρωπιστικές βίζες, φοιτητικά προγράμματα και προγράμματα εργασίας «ώστε να αποτελέσουν μια εναλλακτική στις βάρκες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου