Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Posted: 8 Ιουνίου 2016
της Βικτωρίας Πολύζου, συμβουλευτική ψυχοθεραπεύτρια, medlabnews.gr
Το να λες ψέματα συνήθως επιδεινώνεται με το πέρασμα του χρόνου. Όταν βλέπετε ότι γλιτώνετε με ένα ψέμα αυτό σας ωθεί συχνά να συνεχίσετε τις αυταπάτες. Επίσης, οι ψεύτες θεωρούν ότι είναι καλύτερο να λένε αναλήθειες για να καλυφθούν. Έχουμε διαφορετικούς ανθρώπους με διαφορετικά μέτρα και σταθμά, όταν πρόκειται να πουν την αλήθεια. Περιμένουμε, για παράδειγμα, λιγότερη ειλικρίνεια από τους πολιτικούς παρά από τους επιστήμονες.
Αν κάποια στιγμή σας είπαν ψέματα, είναι επειδή συμφωνήσαμε να σας πουν ψέματα. Η πρώτη αλήθεια σχετικά με το ψέμα: το ψέμα είναι πράξη συνεργασίας. Βέβαια, δεν είναι όλα τα ψέματα επιβλαβή. Μερικές φορές ηθελημένα συμμετέχουμε στην εξαπάτηση χάριν της κοινωνικής αξιοπρέπειας, ίσως για να κρατήσουμε ένα μυστικό που πρέπει να κρατηθεί κρυφό. Τα ψέματα μπορούν να προδώσουν την πατρίδα μας, να διακινδυνεύσουν την ασφάλεια μας, να υποσκάψουν τη δημοκρατία, να προκαλέσουν το θάνατο αυτών που μας υπερασπίζονται.
Το ψέμα είναι μια απόπειρα να γεφυρώσουμε το χάσμα, να συνδέσουμε τις ευχές με τις φαντασιώσεις μας για το ποιοι ευχόμαστε να ήμασταν, πώς ευχόμαστε να ήμασταν, με αυτό που είμαστε πραγματικά. Και είμαστε όντως πολύ πρόθυμοι να γεμίσουμε τα κενά στη ζωή μας με ψέματα. Μια οποιαδήποτε μέρα, οι έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να σας πουν ψέματα από 10 έως 200 φορές. Σύμφωνοι, πολλά από αυτά είναι αθώα ψέματα.
Όταν ένας άνθρωπος λέει ψέματα, σπάει έναν δεσμό, μια σιωπηρή συμφωνία να φερόμαστε στους άλλους όπως θα θέλαμε να μας φέρονται. Όταν μας εξαπατούν συχνά δυσκολευόμαστε να εμπιστευτούμε το ίδιο άτομο και πάλι.
Γιατί όμως πιστεύουμε στα ψέματα; Τι συμβαίνει σε νοητικό επίπεδο και ο άνθρωπος εξακολουθεί να πιστεύει σε ψέματα παρότι του παρέχονται τα απαραίτητα στοιχεία αποδείξεως του αντιθέτου;
Η προφανής απάντηση είναι ότι τα ψέματα μας κάνουν και νοιώθουμε καλά. Νοιώθουμε ευχάριστα όταν μας κολακεύουν, μας καθησυχάζουν και ικανοποιούν τον εγωισμό μας, όταν μας υπόσχονται κάτι που μας γλιτώνει κόπο, όταν μας δίνει κάποιος μια απάντηση σε κάτι που μας βασανίζει και δεν έχουμε τα εφόδια ή το χρόνο ή τη διάθεση να εξακριβώσουμε οι ίδιοι αν όντως ισχύει, όταν μας καλύπτουν την όποια ανασφάλειά μας. Η πιο δύσκολη όμως κατηγορία ψεμάτων είναι αυτά που γίνονται εύκολα πειστικά, όταν αυτά «κουμπώνουν» στην ιδεολογία μας, είτε συμπληρώνουν το σύστημα αξιών μας, είτε επεκτείνουν την κοσμοθεωρία μας. Διότι σε αντίθετη περίπτωση δημιουργείται ένα ασυνεπές σύστημα που κλονίζει τα πιστεύω μας και απαιτείται χρόνος και πολύπλοκες συνειδητές νοητικές διεργασίες ώστε αυτό το σύστημα να βρεθεί πάλι σε μια ισορροπία. Η αλήθεια μας βάζει σε μια διαδικασία αναθεώρησης απόψεων που ενεργοποιεί μηχανισμούς σκέψης και απαιτείται ψυχικό σθένος ώστε να πορευτούμε στο μέλλον με ένα ανασυγκροτημένο σύστημα ιδεών. ......................

1 σχόλιο:

  1. ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΙΔΙΑ...

    ΠΟΛΤΙΚΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΚΑΙ ΝΕΚΡΟΘΑΥΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ.

    Η ΡΙΖΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ...ΠΡΙΝ ΑΚΟΜΑ ΑΥΤΟΣ ΓΕΜΝΗΘΕΙ. ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΘΕΙ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΙ ΒΡΕΣΤΟ ΕΣΥ.

    ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΑΓΕΡΑ...ΑΛΛΑ ΣΥΝΥΘΩΣ ΛΕΝΕ ΚΑΚΑ ΑΝΤΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΑΝΤΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑΤΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΕΚΤΗ ΑΝ ΔΕΝ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΕΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΜΥΘΙΣΤΟΡΙΘΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΑΝ ΕΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ.

    ΚΣΙ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ
    ΤΑ ΛΕΝΕ ΟΙ ΠΟΝΕΜΕΝΟΙ
    ΠΑΝΕ ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΝ ΤΟ ΚΑΚΟ
    ΜΑ ΤΟ ΚΑΚΟ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ.

    ΑΝΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή