Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Επετειακή εκδήλωση στο Μέγα Σπήλαιο με την αναπαράσταση της ιστορικής μάχης (ΦΩΤΟ)
Στη μαγευτική ανοιξιάτικη ομορφιά της Ιστορικής Μονής της Παναγίας της Μεγαλοσπηλαιότισσας, εκεί που η καθημερινές συναυλίες των πουλιών σμίγουν με τους εκκλησιαστικούς ύμνους και ανεβαίνουν μαζί στο θρόνο του Υψίστου, γιορτάστηκε την Κυριακή 12 Ιουνίου 2016, η επέτειος της Μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου που έλαβε χώρα την 24η Ιουνίου 1827.

Μετά την κατανυκτική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Μονής, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Αμβροσίου, οι εκατοντάδες των παρευρισκόμενων, συγκεντρώθηκαν στον ειδικά διαμορφωμένο προαύλιο χώρο, όπου έλαβε χώρα η εκδήλωση της ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ πριν και κατά τη ΜΑΧΗ του ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ το 1827 που διοργάνωσε η Παγκαλαβρυτινή Ένωση(Π.Ε.), σε συνεργασία με την Ιερά Μονή και την αιγίδα του Δήμου Καλαβρύτων και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Λυκουριωτών, τον Σύλλογο Σκοταναίων, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κλειτορίας, τον Σύλλογο Φίλων Ίππων «Ο ΧΕΛΜΟΣ», τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σκεπαστού, τον Σύλλογο Κερτεζιτών «Ο ΣΤΡΙΦΤΟΜΠΟΛΑΣ», τονΠαγκαλαβρυτινό Σύλλογο Πάτρας, τον Σύλλογο Καστριωτών, τον Σύλλογο Κρινοφιτινών, τον Σύλλογο Καρνεσιωτών, τον Σύλλογο «Ρωμιοσύνη» και τοΠολιτιστικό κέντρο «ΕΚΣΤΑΝ».
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο καθηγητής κ.  Αθανάσιος Καψάλης, Αν. Καθηγητής Εκκλησιαστικής Ιστορίας της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας της Αθήνας, ο οποίος με εμπεριστατωμένο, τεκμηριωμένο και γλαφυρό, λόγο μίλησε για την σημασία του ιστορικού αυτού γεγονότος 
Χαιρετισμό απεύθυνε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γεώργιος Λαζουράς που επαίνεσε του διοργανωτές για την αναβίωση της αναπαράστασης μετά από 43 ολόκληρα χρόνια και εξήρε την συλλογική προσπάθεια και την αγαστή  συνεργασία τόσων Καλαβρυτινών συλλόγων.
Ο Πρόεδρος της Π.Ε. κ. Δημήτριος Βαρβιτσιώτης στον χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους,  τόνισε την σημασία της εκδήλωσης και την, μέσα από την συλλογικότητα και την άψογη συνεργασία όλων, αναβίωση της αναπαράστασης που πλέον θα γίνει σημείο αναφοράς στα Καλαβρυτινά δρώμενα, όχι σαν απλή εκδήλωση και εκπλήρωση υποχρέωσης, αλλά σαν μια βιωματική εμπειρία και «άγγιγμα» της ιστορίας μας.
Ακολούθησε η Αναπαράσταση της Μάχης του 1827 στην οποία συμμετείχαν 34 ερασιτέχνες μέλη των συλλόγων ηθοποιοί με το αποτέλεσμα της δουλειάς τους να σκορπίζει ρίγη συγκίνησης στους εκατοντάδες θεατές. Ο εξαιρετικός και επιβλητικός χώρος, η παρουσίαση του Αφηγητή, η εναλλαγή των συναισθημάτων που δόθηκε από τους ηθοποιούς στην εξέλιξη των γεγονότων, η πατριωτική έξαρση, το νέο «Μολών Λαβέ» με την απάντηση στον Ιμπραήμ, οι έφιπποι αγγελιαφόροι, ο τούρκος έφιππος απεσταλμένος του Ιμπραήμ, οι σκηνές της Μάχης και γενικά όλη η εικόνα,  έδωσαν ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον, με τη ροή της παρουσίασης να εντυπωσιάζει ακόμη και τους πλέον απαιτητικούς επισκέπτες - θεατές.
Το κλείσιμο της αναπαράστασης με την χορευτική απόδοση του τραγουδιού της ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΤΟ 1821 (Θα κυκλοφορήσει σε περίπου ένα μήνα από την ΠΕ σε 4πλό CD με 64 ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ και βιβλίο) που ακούστηκε για πρώτη φορά, από το σύλλογο Σκεπαστού και το Σύλλογο Κερτεζιτών έδωσε πανηγυρικό τόνο στην εκδήλωση.
Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ. Αμβρόσιος, ο οποίος εμφανώς συγκινημένος, συνεχάρη τους διοργανωτές και έκανε έκκληση προς πάντες να επιστρέψουμε στις αξίες μας που δοκιμάζονται.
Οι πολλοί και τυχεροί που βρέθηκαν στην ιστορική Μονή με παρατεταμένα χειροκροτήματα εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους δηλώνοντας όλοι αναβαπτισμένοι.
Ακλούθησε κοινό γεύμα στο  Grand Sale του Μεγάλου Σπηλαίου όπου ο Γιώργος Δαλιάνης και η Ομάδα «Ρωμιοσύνη» ξεσήκωσαν στο χορό με τα παραδοσιακά τραγούδια που είπαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου