Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΣΕ ΣΕΙΣΜΟ!

Φωτογραφία προφίλ του χρήστη Παναγιώτα Βασιλοπούλου

Παναγιώτα Βασιλοπούλου




Με ΑΦΟΡΜΗ το ΣΕΙΣΜΟ που ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΕ στην ΙΤΑΛΙΑ

ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΔ: Παναγιώτα Βασιλοπούλου
Δημοσιογράφος ΕΣΔ

Με αφορμή το σεισμό που σημειώθηκε στην Ιταλία , υπάρχουν κάποιοι τρόποι αντιμετώπισης του φυσικού αυτού φαινομένου , ίσως μας φανούν πολύτιμα . Για αρχή του άρθρου μου , θέλω εδώ να αναφέρω ,πως ψυχολογικά ,ο σεισμός δημιουργεί συναισθήματα υψηλού βαθμού φόβου και σοκ.

Η αλήθεια είναι πως σε σχέση με τις άλλες καταστροφές , όπως οι πυρκαγιές , οι πλημμύρες , στην περίπτωση του σεισμού είναι πως επειδή είναι πάντα αιφνίδιος , ελάχιστα μπορούμε να πράξουμε .
Αν σκεφτούμε πως ένας σεισμός με τις δονήσεις του μπορεί να συντρίψει ολόκληρο βουνό ή και ολόκληρες πόλεις , μέχρι ο εγκέφαλος να αντιληφθεί τις δονήσεις και καταγράψει ώστε να αντιδράσουμε , ίσως είναι αργά ......
Κι αυτό , το ότι: στο σεισμό δεν προλαβαίνουμε να αντιδράσουμε , είναι μια αλήθεια που ενώ είναι καταγεγραμμένη , προκαλεί και μόνο στην ιδέα για ένα σεισμό συναισθήματα τρόμου και αδυναμίας χειρισμού της κατάστασης .
Να αναφέρω πως στην γη , σεισμικές δονήσεις , συμβαίνουν παντού, αλλά για να γίνει ένας σεισμός καταστροφικός πρέπει να περάσει , με απλά λόγια θα το γράψω για να γίνει κατανοητό, από σεισμική ζώνη.
Όταν ξέρουν οι ειδικοί πως μια περιοχή είναι σεισμική ζώνη , χρησιμοποιούν ανάλογα και την αρχιτεκτονική της σχεδίασης , λαμβάνουν δηλαδή μέτρα πρόληψης ώστε η σχεδίαση σπιτιών ή κτηρίων να μην βάλλονται από τις δονήσεις και τους ισχυρούς σεισμούς .
Ας μην προσπερνάμε και τις παλιές γενιές που δίναν μεγάλη σημασία στην συμπεριφορά των ζώων , που λέγαν πως αν τα ζώα είναι ανήσυχα , νιώθουν την αγωνία και τον κίνδυνο και φέρονται ανάλογα ...
Έχουν δηλαδή μια αντίληψη που όσο κι αν φαίνεται παράξενο , έχει αποδειχτεί , έχουν δηλαδή ισχυρή αντίληψη του γεωλογικού χώρου .
Το αναφέρουν οι επιστήμονες , που γνωρίζουν με μελέτες τους πως η κατοχύρωση της πλήρης γνώσης , της γεωλογικής σύστασης του εδάφους μιας περιοχής και εστιάζονται στα αδύναμα σημεία κατά μήκος των μεγάλων σχισμών .
Οι δονήσεις και τα σεισμικά κύματα , διαμέσου της γης , όταν επεκτείνονται σε όλο το γύρω γεωμετρικά χώρο , ονομάζεται σεισμογενής χώρος.

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

Το πρώτο που είναι σημειωτέων το σπουδαιότερο , είναι η ψυχραιμία . Όσο πανικός και αν μας καταβάλει , η ψυχραιμία θα είναι πιο αποτελεσματική από την ψυχολογία που φέρνει ο πανικός και το σοκ.
Αυτό όσον αφορά τα συναισθήματα μας . Με ψυχραιμία λοιπόν ίσως καταφέρουμε όσα δεν θα καταφέρουμε αν λειτουργήσουμε με τον πανικό και με σπασμωδικές κινήσεις .

Τι κάνουμε λοιπόν ; ''' ΤΑ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΑ “”
Μέτρα πρόληψης που μπορούμε να πάρουμε ,
όταν είμαστε σπίτι ,
μέσα στο Αυτοκίνητο ,
Μέσα σε ένα Οίκημα ,
στην Ύπαιθρο

  • Στο σπίτι :
Σε περίπτωση που υπάρχει μια ανακοίνωση ή μια επίσημη ειδοποίηση για σεισμό , πάντα από ειδικούς κι όχι ράδιο αρβύλα , τότε πράττουμε τα εξής:
Έχουμε πάντα διαθέσιμο ένα ραδιόφωνο , ένα κλασικό τυπικό ραδιόφωνο , ώστε να έχουμε γνώση για τα επίκαιρα , για συμβουλές και αναγγελίες για τα δελτία Τύπου.
Αν υπάρχει χρόνος μέχρι να σημειωθεί ο σεισμός , κλείνουμε τις παροχές ηλεκτρικού , το γενικό του ηλεκτρικού ρεύματος , ή αν έχουμε φυσικό αέριο το ίδιο κάνουμε , το κλείνουμε , τις παροχές νερού .
Βγάλτε όσο προλαβαίνετε από τα ψηλά σημεία ,όπως τα ράφια , τα βαριά αντικείμενα , τα γυάλινα μπουκάλια , τα κρύσταλλα τα διακοσμητικά , και αποφεύγουμε τα σημεία που είναι κρεμασμένα βαριά αντικείμενα όπως πολυέλεους .

  • Στο αυτοκίνητο :
Το κυριότερο είναι να σταματήσουμε να κινούμαστε . Αυτό θα μας απαλλάξει από τον κίνδυνο να πέσουν πάνω μας βαριά αντικείμενα , όπως τοίχοι σπιτιών , όπως σκεπές σπιτιών κ.α. Παρόμοια. Μόλις σταματήσουν οι δονήσεις , πριν κατεβείτε από το αμάξι σας , δίνουμε μεγάλη προσοχή , για εμπόδια που μπορούμε να παρατηρήσουμε γιατί αν δεν δώσουμε σημασία μπορεί να αποβούν μοιραία για τη ζωή μας . Αν μια γέφυρα έχει αρχίσει να υποχωρεί, αν υπάρχουν καλώδια από κολώνες ρεύματος που τα καλώδια τους μπορεί να μας προκαλέσουν ηλεκτροπληξία ,

  • Μέσα σε ένα οίκημα :
Αν ξεκινήσει ο σεισμός , μείνετε εκεί που είστε .
Σε περίπτωση φωτιάς , καλό είναι να ξέρουμε πως να σβήσουμε μια φωτιά , ώστε να μην κοστίσει τη ζωή μας .
Μένουμε μακρυά από βαριά παράθυρα και μεγάλα , κι αν υπάρχει ένα σημείο που με σιγουριά ξέρουμε πως είναι ότι πιο σταθερό υπάρχει , ως γνωστόν μια γερή κάσα πόρτας , ένα γερό τραπέζι να μπούμε από κάτω για να μην τραυματιστούμε , η όποιο έπιπλο αντοχής . Α υπάρχει υπόγειο στο σπίτι , είναι ασφαλές σημείο να προφυλαχτούμε αν πληρεί τις προϋποθέσεις των εξόδων , ώστε να μην εγκλωβιστούμε εκεί μέσα.
Αν το οίκημα είναι κατάστημα , να μείνετε κάτω στα γραφεία στους πιο ψηλούς ορόφους , και δεν πάμε σε σκάλες όπου οι πανικόβλητοι θα τρέξουν να φύγουν και ούτε σε ασανσέρ.


  • Στην ύπαιθρο :
Αν την στιγμή που θα γίνει ο σεισμός μας βρει στην Ύπαιθρο ξαπλώστε αμέσως στο έδαφος , γιατί στην προσπάθεια σας να τρέξετε μπορεί να παραπατήσετε και να χτυπήσετε άσχημα, όπως και μπορεί να πέσετε μέσα σε ρήγμα αν ανοίξει το έδαφος.
Ξεχάστε για προφύλαξη τα τούνελ , και τις σπηλιές γιατί μπορεί να καταρρεύσουν και να μείνετε εκεί εγκλωβισμένοι.

Αν είστε σε λόφο, προσπαθήστε να ανεβείτε στην κορυφή , γιατί οι πλαγιές , κάνουν κατολισθήσεις . Καλό θα είναι αν είστε στο έδαφος να πάρετε τη στάση εμβρύου .
Στις παραλίες πρέπει να βγείτε έξω από τη θάλασσα , γιατί οι δονήσεις δημιουργούν μεγάλα παλιρροϊκά κύματα. Πρέπει να απομακρυνθείτε από την παραλία ή τη θάλασσα και να πάτε σε κάποιο ύψωμα . Ο λόγος είναι πως αν συνεχιστούν οι σεισμικές δονήσεις , υπάρχει πιθανότητα να γίνει πιο επικίνδυνη η κατάσταση , ειδικά να σχηματιστεί ένα τσουνάμι .
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου