Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ...ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ!


Ο αργός θάνατος των εφημερίδων

Ο Τομ Ράχμαν, γνωστός δημοσιογράφος και ανταποκριτής γράφει για τον αργό θάνατο της έντυπης ενημέρωσης στο νέο του μυθιστόρημα «Τίτλοι τέλους» που μόλις κυκλοφόρησε και στα ελληνικά, από τις εκδόσεις Κέδρος, σε μετάφραση της Εριφύλης Μαρωνίτη.

Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2012

Οι «Τίτλοι τέλους» είναι η ιστορία των ιδιόρρυθμων, αγχωμένων, αξιαγάπητων εργαζομένων μιας αγγλόφωνης εφημερίδας που έχει την έδρα της στη Ρώμη. Είναι η ιστορία των συντακτών, των διεθνών ανταποκριτών και των διορθωτών της. Αλλά είναι και η ιστορία του μυστηριώδους Σάιρους Οτ, ιδρυτή της εφημερίδας στα μέσα του προηγούμενου αιώνα, και των αμφιλεγόμενων διαδόχων του.
Με την κρίση στο χώρο του Τύπου να θεριεύει από μέρα σε μέρα και να βάζει σε δοκιμασία την επιβίωση της εφημερίδας, οι δημοσιογράφοι μετέρχονται κάθε μέσο προκειμένου να γεμίσουν τις σελίδες της με ελκυστικά θέματα. Όμως για τους εργαζόμενους της εφημερίδας το πιο ενδιαφέρον θέμα είναι η προσωπική τους ζωή. Και καθώς το κλίμα τρόμου που γεννά η οικονομική κρίση σκεπάζει κάθε πτυχή της σύγχρονης ζωής, οι ήρωες του βιβλίου αγωνίζονται να διασώσουν ό,τι μπορούν από τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους.
Το βιβλίο απέσπασε θετικές κριτικές γιατί κατόρθωσε να αποδώσει με χιούμορ και δυναμισμό τον μικρόκοσμο των εφημερίδων. Όπως σημειώνεται στους Finacial Times, o Toμ Ράχμαν είναι «…αξιοθαύμαστος στιλίστας… Είναι τόσο άρτιο κάθε κεφάλαιο, που μπορεί κάλλιστα να διαβαστεί και ως αυτοτελής ιστορία… με χιούμορ και δύναμη…».
Λίγα λόγια για τον Τομ Ράχμαν
Ο Τομ Ράχμαν γεννήθηκε το 1974 στο Λονδίνο, αλλά μεγάλωσε στο Βανκούβερ. Σπούδασε κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και έκανε μεταπτυχιακά στη δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος του Associated Press αρχικά στη Νέα Υόρκη, με αποστολές στην Ινδία και στη Σρι Λάνκα, και το 2002 έγινε ανταποκριτής του ίδιου πρακτορείου στη Ρώμη, με αποστολές στην Ιαπωνία, στη Νότιο Κορέα, στην Τουρκία και στην Αίγυπτο. Από το 2006 εργάζεται για την International Herald Tribune. Ζει στο Λονδίνο.
Πληροφορίες: «Τίτλοι τέλους», μετάφραση: Εριφύλη Μαρωνίτη, εκδ. Κέδρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου