Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

ΠΕΡΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ

Μια χλωμή ιστορία ,πλην όμως σπουδαία...

ΤΑ ΦΕΤΕΙΝΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ  "Ν.& Β.ΜΠΟΤΣΗ 
(Αλήθεια γιατί δεν κλείνει;)






Το γεγονός επισυνέβη  τον περασμένο Δεκέμβρη. Θα πείτε γιατί τώρα το μνημονεύουμε; Μα διότι μερικά γεγονότα δεν είναι ..λαμπερά γεγονότα. Ωστόσο εμείς, δεν δεσμευόμαστε χρονικά , αλλά οφείλουμε, όμως,  να τα καταγράψουμε για πονετικούς ιστορικούς λόγους.

Τα βραβεία Δημοσιογραφίας,.ΜΠΟΤΣΗ,  δεν ξέρουμε αν έχουν κακοπέσει, -ή ακολουθούν τη στρατηγική του μπλαζέ Νάσου Μπότση, του οποίου η εφημεριδιακή κληρονομιά ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ-ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, ατυχώς και λίαν κακώς εξανεμίστηκε- αλλά πάντως από τότε που εμφανίστηκαν στην δημοσιογραφική πιάτσα..ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ δεν αποτελούν "γεγονός"..όπως συμβαίνει στο εξωτερικό...
 

 Για κάποιους λόγους, σαμποτάρουν το καλό αυτό θεσμό, τα μέλη της ίδιας δημοσιογραφικής οικογένειας, για τους ιδιώνυμους, δικούς τους λόγους. Μάλιστα δε κατ΄εξαίρεση παγκοσμίως ...όχι μόνον δεν αναδεικνύονται όπως ταιριάζει στο δημοσιογραφικό πνεύμα, αλλά κυριολεκτικά οι βραβευμένοι θάβονται... επιδεικτικά. !!!Εις κακουργηματικό βαθμόν! Κι αυτό συμβαίνει μόνον στην Ελλάδα!
Οι κατακτώντες διακρίσεις, δεν είναι τυχαία άτομα στη δημοσιογραφία. Ξέχώρησαν μέσα από τους άλλους συναδέλφους... αναδέλφους. Πέραν μιας μικρής επικηδείου αναφοράς ..της βράβευσης του..."συντάκτου μας" υπάρχει η απόλυτη σιωπή ,κοινώς θάψιμο.του διακριθέντος!

Ίδιον της δημοσιογραφικής αγγελικής, κακότητας που μαστίζει ειδικά την ελληνική δημοσιογραφική οικογένεια! ΟΛΟΙ μεταξύ τους-μας- είναι φίλοι  ΑΥΤΟΕΥΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ, κι όλοι αλληλοσφάζονται, ΚΡΥΦΙΩΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΡΙΩΣ!

΄Ετσι λοιπόν , αυτός ο καλός Θεσμός των βραβείων ΜΠΟΤΣΗ, περνάει όχι απαρατήρητος, αλλά περίπου σαν αγγελία κηδείων...

 Για να μην πούμε την παντελή ανυπαρξία του Ιδρύματος στα δρώμενα δημοσιογραφικά καθ΄όλη  τη διάρκεια του έτους... Κανείς δεν ακούει και τι κάνει όλο το χρόνο! Ποιος, την καλή κληρονομιά του Μπότση δεν την γουστάρει; Το συγκρότημα Λαμπράκη μήπως; που πηθικίστικα μετά Μπότση..έσπευσε κι αυτό να φτιάξει ίδρυμα και μετά όλοι οι άλλοι ισχνοί που ακολούθησαν και θα ακολουθούν;..
Δεν ξέρουμε ποιος διευθύνει το Ίδρυμα, σήμερα διότι δεν ακούγομε ΟΥΔΕΝ περί της ύπαρξής του... Βλέπουμε κάποια ονόμα παλαιοντολογικά, αλλά δεν μας απασχολούν, διότι απλά ξέρουμε ότι...σιτίζονται, χωρίς να κάνουν τίποτε, από το κομπόδεμα που άφησε ο Νάσος!

Χθες υπήρχε ένας δικός μας αγαπητότατος φιλαράκος εκεί,ο Διευθυντής του ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΝΝΙΔΗΣ, (..μάλιστα, φέτος τον βράβευσαν ..)...Αλλά δεν είδαμε να διαλάμψει...κι αυτόν!

 Εδώ στη φωτογραφία βλέπουμε έναν άλλο φίλο... Το Κώστα Καττή να απονέμει βραβείο  σε αθλητικογράφο!.. Εν τάξει ο Καττής, αυτός ξέρει πόσο δημοσιογράφος είναι και γιατί είναι... (Να η κακότητα η δημοσιογραφική που υπογραμμίζουμε πιό πάνω...) ΄Οχι δεν είναι αυτό... Απλά, ο Καττής... μπήκε στη δημοσιογραφία από καλό συγχωριανό δημοσιογράφο, αλλά ήταν γλυκούλης... και κατάφερνε να κάνει φιλίες .. που τον έκαναν να παίζει κάποιο ρολίσκο στα δημοσιογραφικά, αλλά ο ίδιος δεν έχει να επιδείξει  κανένα προσωπικό δημοσιογραφικό επίτευγμα... Μήπως, λέτε ο Καττής εκ Λειβαδειάς, είναι σήμερα διευθυντής του Ιδρύματος ΜΠΟΤΣΗ; Διόλου περίεργο!


ΔΕΙΤΕ ΌΜΩΣ ΤΟ ΕΙΔΗΣΆΚΙ ..ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΜΠΟΤΣΗ:
 "Βραβεύτηκε σήμερα από το "Ιδρυμα Μπότση", το οποίο όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, φρόντισε να βραβεύσει τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για το έργο τους και την προσφορά τους. 
Πιο συγκεκριμένα ; Για 29η συνεχή χρονιά απονεμήθηκαν από το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας «Αθανασίου Β. Μπότση» τα βραβεία στους δημοσιογράφους, που έχουν να παρουσιάσουν σημαντικές επιτυχίες, τόσο στον έντυπο λόγο, όσο και στον ηλεκτρονικό Τύπο και οι οποίοι διακρίθηκαν για το σεβασμό τους στους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
Κατά τη διάρκεια της σημερινής εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, σε μήνυμα του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, σημείωσε ότι «σήμερα η ανάγκη για ουσιαστική ενημέρωση είναι μεγαλύτερη από ποτέ και επισήμανε τη σημασία του Τύπου, η οποία -όπως είπε- είναι τεράστια στις δύσκολες και κρίσιμες στιγμές, που περνάει ο τόπος».
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Σίμος Κεδίκογλου, τόνισε: 
«Τα τελευταία 10 με 15 χρόνια είχαμε μία φούσκα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Κάποιοι λαθρόβιοι χάρη στη διαπλοκή επιβίωσαν και στέρησαν από τα υγιή μέσα μαζικής ενημέρωσης τις συνθήκες να μπορούν να αναπνέουν. Όλοι έχουμε ευθύνες».

Αναλυτικά τα Βραβεία :
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος μετά από εισήγηση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής αποφάσισε την απονομή βραβείων στους δημοσιογράφους:
- της ΕΡΤ-3
- Ελίζα Παπαδάκη- ΝΕΑ
- Γιώργος Ντουδεσκέας- RealNews
- Χρίστος Βασιλόπουλος- NET
- HelenaSmith, Βραβείο Ξένου Τύπου «Κώστας Τσατσαρώνης» -  Guardian/Observer
Ειδικά Βραβεία
- Βραβεία Κοινοβουλευτικού Ρεπορτάζ, με χορηγό τη Βουλή των Ελλήνων
. Βραβείο «Γιάννης Φάτσης» στην Κατερίνα Γκίνα- StarChannel
. Βραβείο «Χρήστος Πασαλάρης» στον Γιώργο Μπουρδάρα- Καθημερινή
- Βραβείο Οικονομικού Ρεπορτάζ, με χορηγό το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών στους:
. Πέτρο Κρυσταλάκο
. Κώστα Στούπα- Κεφάλαιο, Real News
- Βραβείο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με χορηγό το Δήμο Αθηναίων στον
- Γιώργο Κιούση- Ελευροτυπία
- Βραβείο «Απόστολος Μαγγανάρης» στην
Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου
Τιμητικές Διακρίσεις
- Αντώνης Κούρτης: Διετέλεσε Πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ, Διευθυντής των εφημερίδων «Θεσσαλονίκη» και «Αγγελιοφόρος». Πρόεδρος της ΔΕΘ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
- Γιάννης Θειακός: Mega Channel, Sport- fm
- Δημήτρης Ζαννίδης: Διετέλεσε Διευθυντής του Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθαν. Βασ. Μπότση και διέπρεψε στο Πολιτικό Ρεπορτάζ και στο χρονογράφημα. Καταξιωμένος συγγραφέας και σεναριογράφος.
- Λάμπρος Καλαρρύτης:  Είναι Διευθυντής στο «έγκυρο περιοδικό "Επίκαιρα"». Για την κάλυψη επί χρόνια Πολιτικού και Διπλωματικού Ρεπορτάζ, μεταξύ άλλων στις εφημερίδες «Ελεύθερος Τύπος», «Επενδυτής» και τους τηλεοπτικούς σταθμούς Ant-1 και Alter. 
- Βασίλης Νικολόπουλος: Διετέλεσε Διευθυντής Σύνταξης της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ» και Διευθυντής Σύνταξης επί 25 έτη στο ΑΠΕ.
- Έλενα Ριζεάκου: Έχει διακριθεί στο Δικαστικό Ρεπορτάζ και επί χρόνια εργάζεται στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης- Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής της ΕΣΗΕΑ.
- Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου: Διετέλεσε επί χρόνια Διευθυντής Σύνταξης και Διευθυντής της ιστορικής εφημερίδας «Απογευματινή»

Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε, πως ειδική τιμητική διάκριση απομενήθηκε στην κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO για το πολύπλευρο κοινωνικό- ανθρωπιστικό έργο της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Σηκώνει μεγάλη κουβέντα η απονομή των βραβείων. Καμιά ένσταση ως προς τα απονεμηθέντα... ήδη.Πολλές και ουσιαστικές για πολλά άλλα... Π.Χ. Γιατί απουσιάζει ο δημοσιογράφος της Επαρχιας; ή σπουδαίων συνοικιακών εφημερίδων , όπως ο ιστορικός ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ (43 χρόνια κυκλοφορίας, ή Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ του Έβρου,... κ.λ.π.; 
Το κεφάλαιο είναι μέγα. Το Ίδρυμα Μπότση είναι πρωτοπόρο... αλλά οι στοχεύσεις του Νάσου Μπότση ...περί προαγωγής της δημοσιογραφίας, είναι "εντολή" ανευ αντικρύσματος.. ουσίας... Παραμύθιον!.. όπως έχει καταγραφεί από τη μέχρι σήμερα πορεία του ..ανυπάρκτου ιδρύματος ..εν ουσία!
ΣΤΕΛΙΟΣ ΔΑΛΑΜΑΓΚΑΣ κι αβράβευτος και μάγκας παντός καιρού...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου