Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ ...ΟΙ ΡΑΔΙΟΦΩΝΑΤΖΗΔΕΣ!

Οι ερασιτεχνισμοί των επαγγελματιών της ραδιοφωνίας- ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΣ ΓΝΩΣΗ!
( Από τα ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Δ.Μ)

Οι παραγωγές εκπομπών έχουν μεγάλη πλάκα σήμερα... Διατυμπανίζει ο Χατζηνικολάου ότι έχει τον πρώτο σε ακρόαση ραδιοφωνικό σταθμό.Το τι νομίζει ότι έχει δικό του θέμα ..Εμείς απλά ξέρουμε το τι δεν έχει ...ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΑ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΑ  σε μια εκπομπή! Την επιφώνηση κι αποφώνηση.
Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ακούς μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη ραδιοφωνική...επί ώρα , αλλά δεν ξέρεις ποιοί είναι οι συνομιλούντες ... Κλείνει η εκπομπή κι εσύ ψάχνεσαι να βρεις ποιοί διάολοι λέγανε τόσα ενδιαφέροντα πράγματα... 
Αυτό οφείλεται στον άκρατο ερασιτεχνισμό των υπεύθυνων των ραδιοφωνικών σταθμών.
Απλά οι άνθρωποι είναι αρπακολλητζήδες ... 
Θεμελιώδης αρχή στις ραδιο εκπομπές είναι η επιφώνηση και η αποφώνηση. Στην αρχή και στο τέλος οφείλουμε να λέμε στον ακροατή μας .. με ποιον κουβεντιάζουμε... 

Ο μέγιστος αυτός κανών δεν τηρείται από τα τσιμπράγκαλα στης σημερινής Ραδιοφωνίας, κυρίως!

Με αποτέλεσμα και δικαίως οι ακροατές να εκνευρίζονται!
Κανείς δεν δίδαξε στον ερασιτέχνη π.χ.  Χατζηνικολάου αυτή την αξία!

Αυτά και πολλά άλλα ,μνημονεύονται  σε σπάνιο βιβλίο του βετεράνου θυελλώδους  δημοσιογράφου Απ.Βραχιολίδη  του 1974 .Όπου μεταξύ άλλων σημειώνει και τα εξής:

" Η αποφώνηση και η επιφώνηση είναι στοιχεία σπονδυλωτά σε ολές τις ραδιοφωνικές εκπομπές. Η επιφώνηση, εισάγει στον ακροατή ...αυτό που πρόκειται να ακούσει με όλους του συντελεστές... Και η αποφώνηση -το φινάλε δηλαδή- υπενθυμίζει το τι άκουσε ο ακροατής...Βεβαίως είναι και τα ενδιάμεσα ..τα οποία προκλητικά περιφρονούνται αναιδώς από τους σημερινούς αμαθείς ραδιοφωναντζήδες!
 Για σκεφθείτε , ότι εσείς ξάφνου πέφτεται σε μια εκπομπή , ακούτε κάτι ενδιαφέρον... αλλά κανείς ενδιάμεσα δε κρίνει ο μαλάκας,να σας πληροφορήσει  τι παρακολουθείτε!

ΜΑΛΑΚΥΝΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ! Ερασιτεχνών... τύπου Χατζηνικολάου! Ο άνθρωπος από την Ορεστιάδα, που ούτε ο ίδιος καταλαβαίνει τι κάνει... ΑΠΛΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΚΟΚΑΛΆΚΙ ΤΗΣ ΝΥΧΤΕΡΙΔΑΣ... Βασικά έχει μεσάνυχτα!

Τί σημαίνει επιφώνηση ή αποφώνηση  ήδη νομίζουμε ότι κατανοήσατε την αναγκαιότητα ... 

Δείτε όμως και μια χαμογελαστή εκδοχή , όπως περιγράφει ο ΑΠ.ΒΡΑΧΙΟΛΙΔΗΣ ατο βιβλίο του:

Ο σταθερός κανών της επιφώνησης και αποφώνησης ετηρείτο με θρησκευτική ευλάβεια.. Όχι σήμερα βέβαια που ΟΛΑ είναι αλλαλούμ! Καταλαβαίνεις ρε Χατζηνικολάου, κοκαλάκι της νυχτερίδας;

"Λοιπόν, ,μια μέρα, γράφει ο Βραχιολίδης,ήταν να μεταδωθεί από τη ραδιοφωνια της ΕΡΤ μια μουσική εκπομπή!  ο Εκφωνητής έκανε την επιφώνηση ως εξής:
--Φίλοι μου ακροατές  και τώρα θα ακούσετε συναυλία. Στο πιάνο είναι η δεσποινίς Τάδε...
Τελείωσε η συναυλία και η αποφώνηση έγινε ως εξής:
--Κυρίες και Κύριοι ακούσατε την συναυλία με πρωταγωνίστρια στο πιάνο την Κυρία Τάδε!
Σε λίγα λεπτά πέφτει τηλέφωνο στην ΕΡΤ (ΕΙΡ) τότε, και ο τηλεφωνών ρωτάει..
--Πείτε μου σας παρακαλώ... πως μπορώ να την παντρέψω μέσα σε μισή ώρα την κόρη μου, όπως κάνατε εσείς;
--Τι κάναμε εμείς;
--Μα Παντρέψατε την πιανίστρια .... Μπήκε ως δεσποινίδα -έτσι την αναγγείλατε- και βγήκε από την εκπομή της ως Κυρία! Παρακαλώ βοηθείστε με να αποκαταστήσω την κόρη μου!.
Ταύτα...Κι ας πούμε ότι το σημείωμα αυτό θα συμβάλλει ώστε οι αχαμνοί ραδιοφωνατζήδες μας θα βελτιωθούν!
Με ερασιτέχνες , όμως δεν μπορεις να προσδοκάς πολλά!
   



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου