Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

ΟΠΩΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ Β ΗΜΑ ΧΘΕΣ...

Άγριος καυγάς Άδωνι - Σαμαρά λίγο μετά τον 


ανασχηματισμό: «Με ρεζίλεψες! Εσύ με 


ρεζίλεψες!»


adonis samarasΚάθε ανασχηματισμός έχει το παρασκήνιό του αλλά αυτός που ζήσαμε ανήμερα του Αγίου Πνεύματος έχει κάτι παραπάνω: για πρώτη φορά πρωθυπουργός αναγκάστηκε να εκθειάσει δημόσια υπουργό που λίγα 24ωρα πριν είχε αφήσει εκτός κυβέρνησης.
Πρωταγωνιστές της ιστορίας ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρώην πια υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Τους καυτούς διαλόγους και τις αλληλοκατηγορίες που αντάλλαξαν οι δυο άνδρες αποκαλύπτει Το Βήμα της Κυριακής.
Όλα ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα, ημέρα του ανασχηματισμού.

Μέχρι εκείνο το πρωί, ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν πίστευε πως θα μπορούσε να μείνει εκτός κυβέρνησης. Αλλά, όπως αναφέρει Το Βήμα, κάποια στιγμή αντιλήφθηκε πως ίσως το έχει παρακάνει με τις μετωπικές συγκρούσεις.
Το πρώτο τηλεφώνημα στο Μαξίμου
Όταν άρχισε να σκέφτεται πως ίσως... φύγει, ο Άδωνις Γεωργιάδης τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό και τον ρώτησε αν του δημιουργεί πρόβλημα με τη συμπεριφορά του. Την απάντηση που πήρε, μάλλον δεν την περίμενε.
«Πρόβλημα μου δημιουργεί που αρχίζεις και μαλακώνεις», του είπε ο Αντώνης Σαμαράς. Αφού είχε πάρει το «πράσινο φως» διπλασίασε τις εμφανίσεις του στην τηλεόραση.
Όμως ανήμερα του Αγίου Πνεύματος του ήρθε... κεραμίδα όταν έμαθε πως μένει εκτός κυβέρνησης.
Τα sms σε Βενιζέλο και Σαμαρά
Όχι μόνο κατάλαβε ότι φεύγει από το υπουργείο αλλά και από την κυβέρνηση γενικότερα. Όταν ξεπέρασε στο σοκ, έστειλε δυο sms: ένα στον πρωθυπουργό, ευχαριστώντας τον ειρωνικά και ένα στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο σε μια λογική, σύμφωνα με το δημοσίευμα, «θα 'ρθει και η σειρά σου».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ του τηλεφώνησε και τον διαβεβαίωσε ότι δεν έθεσε εκείνος θέμα παραμονής του στην κυβέρνηση.
Ο Αντώνης Σαμαράς αρκέστηκε να του απαντήσει επίσης με sms στο οποίο του έγραφε: «θέλω να τα πούμε».
Στο Μαξίμου από την πίσω πόρτα
Η συνάντηση που τόσο ήθελε ο πρωθυπουργός έγινε υπό άκρα μυστικότητα το μεσημέρι της Πέμπτης. Δεν έγινε στο γραφείο του πρωθυπουργού αλλά σε ένα σαλόνι δίπλα από το γραφείο του Χρύσανθου Λαζαρίδη.
Εκεί περίμενε ο Άδωνις Γεωργιάδης και όταν είδε τον πρωθυπουργό να μπαίνει... φουριόζος με ένα νευρικό χαμόγελο «ζωγραφισμένο» στο πρόσωπό του, τον καλημέρισε.
Άδωνις Γεωργιάδης: Καλημέρα κ. Πρόεδρε
Αντώνης Σαμαράς: Όχι κ. Πρόεδρε. Αντώνη με λένε
Άδωνις Γεωργιάδης: Με ρεζίλεψες. Μου έλεγες να δώσω τη μάχη και δεν με ενημέρωσες να προετοιμάσω τουλάχιστον την καρατόμησή μου. Πρωθυπουργός είσαι. Ό,τι θέλεις κάνεις. Αλλά μπορούσες να μου κάνεις ένα τηλεφώνημα νωρίτερα.
Αντώνης Σαμαράς: Εσύ με ρεζίλεψες. Διέρρευσες τον Τύπο ότι σου πρότεινα να γίνεις κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και αρνήθηκες
Άδωνις Γεωργιάδης: Έτσι όπως έγινε ή εγώ θα γινόμουν ρεζίλι ή η κυβέρνηση. Έπρεπε πια να φροντίσω μόνος μου τον εαυτό μου
Η συνάντηση των δυο ανδρών δεν κράτησε περισσότερο από μια ώρα και κάτι. Μετά τις αλληλοκατηγορίες, βρέθηκε σημείο επαφής και ο Άδωνις Γεωργιάδης αποδέχτηκε την πρόταση για να είναι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός του εξήγησε πως δε μπορούσε να έχει στην κυβέρνηση κι εκείνον και τον Μάκη Βορίδη όταν περιμένουν να πάρουν χαρτοφυλάκιο δεκάδες παλαιότεροι βουλευτές του. Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την άλλη, δεν αντέδρασε σε αυτό και είπε στον Αντώνη Σαμαρά πως εξακολουθεί να τον θεωρεί τον καλύτερο πρωθυπουργό της Μεταπολίτευσης.
Ο κ. Σαμαράς ζήτησε επιτακτικά από τον πρώην υπουργό θα δεχτεί τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, παραδεχόμενος πως δεν έχει και πολλές επιλογές.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης δέχτηκε αλλά έθεσε, σύμφωνα με Το Βήμα, τρεις όρους:
1. Να αναλάβει καθήκοντα από τον Σεπτέμβριο, που έγινε δεκτό
2. Τις αρμοδιότητες για τα φάρμακα να τις κρατήσει ο Μάκης Βορίδης και να μην διαβιβαστούν στον Λεωνίδα Γρηγοράκο για να μην αποδοκιμαστούν οι επιλογές του από τη νέα ηγεσία του υπουργείο. Ο πρωθυπουργός του το υποσχέθηκε.
3. Του ζήτησε να κάνει δήλωσή στήριξής του.
«Μα θα γίνουν Τούρκοι όλοι οι άλλοι που έδιωξα», του είπε ο πρωθυπουργός. «Τότε μείνε με τους Τούρκους και εγώ θα πάω για μπάνια» απάντησε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Και έτσι έγινε δεκτός και ο τρίτος όρος του.
Έτσι για πρώτη φορά, πρωθυπουργός βγήκε δημόσια και... αποθέωσε υπουργό που είχε διώξει από την κυβέρνηση. Όπως γράφει η εφημερίδα, το είχε κάνει κάποτε κι ο Ανδρέας Παπανδρέου για τον Αντώνη Τρίτση, αλλά εκείνος δεν αναγκάστηκε.
Ο πρωθυπουργός, με την κίνηση αυτή προς τον Άδωνι Γεωργιάδη, εξασφάλισε ότι δεν θα δημιουργηθεί ο πόλος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στην Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας που είχε αρχίσει να... διαφαίνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου