Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΗΤΡΩΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ

12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΜΙΑ ΗΡΩΪΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ:

 ''Ημέρα Μαρτύρων της Δημοκρατίας και Αντίστασης κατά της Δικτατορίας'' (Διαβάστε και το Ρεπορτάζ για την εξέγερση των Ελληνων...το 1990)




Η  Επαρχία  Αλύκου  έχει την  τιμή να σας προσκαλέσει όλους στην εκδήλωση  τιμής και  μνήμης των  τεσσάρων  Μαρτύρων  της Δημοκρατίας(Αηδόνη  Ράφτη,Θανάση Κώτση,Θύμιο Μάσιο,Βαγγέλη Μήτρο),και ''Ημέρα Αντίστασης  κατά της Δικτατορίας  12η Δεκεμβρίου  1990''.

Ημέρα  αγώνα του  Ελληνισμού  της Αλβανίας,που  άναψε ως σπίθα  και κατέκαυσε από τα  θεμέλια του τον  Κομμουνισμό όπου δρούσε  επί  45 χρόνια  και  κατασπάραζε  τα  σωθικά  της Εθνικής  Ελληνικής  Μειονότητας  αλλά  και  όσων είχαν  εναντιωθεί με το  μόρφωμα ‘’Κόκκινο Παράδεισο ‘’του  Ενβέρ  Χότζα.
Η  παρουσία  σας  θα  μας  τιμήσει  ιδιαίτερα  και θα  μας  ενώσει περισσότερο  με το πνεύμα  και την  θυσία  των  παλικαριών μας.

Η  εκδήλωση  θα  λάβει  χώρα  στην  Ηρωική  πλατεία  Κύπρου   ,Παρασκευή  12ηΔεκεμβρίου   2014,  από εκεί  που  όλα  άρχισαν...

Πρόγραμμα Εκδήλωσης

Αλύκο

08:15-10:00 Τρισάγιο στη  μνήμη  των  παιδιών (Ι.Ν .Αγ.Βαρβάρας)

10:00-10:30  Άναμμα  κεριών  (Ι.Ν.  Αγ.  Σαράντα)

10:30-11:00  Έναρξη  εκδήλωσης  και  ομιλίες  για το χρονικό  των  γεγονότων

11:00-11:15  Κατάθεση  στεφάνων

11:15-11:30 Απονομή  τιμητικής πλακέτας  σε τρεις συντοπίτες μας,που  διώχθηκαν φυλακίστηκαν  και  θυσιάστηκαν  για  Δικαιώματα,Ελευθερία  ,Δημοκρατία.

Ακολουθεί  κοκτέιλ  στο  εστιατόριο  ‘’Αχιλλέα  Παππά’’

Με  εκτίμηση 

Ο  Έπαρχος  Αλύκου

Χρήστος  Καϊσης

ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΗ Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΩΝ...

''12η Δεκεμβρίου 1990 Εθνική ημέρα αντίστασης των Βορειοηπειρωτών κατά της Δικτατορίας και η βάναυση δολοφονία των 4 Μαρτύρων της Δημοκρατίας από φρουρούς του Κομμουνιστικού Καθεστώτος που ΣΥΓΚΛΌΝΙΣΕ '' .
Οι αετοί, δεν μένουν εδώ στη γη , είναι εκεί ψηλά και μας κοιτούν και μας αγκαλιάζουν ,αγκαλιάζουν την πατρίδα μας, με την υπέρτατη θυσία τους , εδώ και 24 χρόνια και αυτό δεν το αλλάζουν οι καιροί , οι ένοχοι ,οι δολοφόνοι .
24 χρόνια Θανάση,24 χρόνια Αηδόνη,24 χρόνια Θύμιο,24 ολόκληρα χρόνια Βαγγέλη, πέρασαν , δεν σας ξεχνούμε ούτε και πουλούμε την θυσία και την λεβεντιά σας . Μένουμε εδώ μπροστά σας, ατάραχη , κάθε χρόνο, κάθε λεπτό και σας κοιτούμε ,κοιτούμε την περηφάνια και την παλικαριά σας - Ημέρα μαρτύρων της Δημοκρατίας και Αντίστασης της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και όσων εναντιώθηκαν στο Βάναυσο Κομμουνιστικό Καθεστώς -της 12ης Δεκεμβρίου 1990 .
Η τελευταία πράξη του δράματος -Ιστορικό των γεγονότων
Ήταν Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 1990 , όταν μια ομάδα νέων από το Αλύκο και τη Γέρμα θέλησαν να σπάσουν τα δεσμά τους δραπετεύοντας προς την ελευθερία.
Στα ελληνοαλβανικά σύνορα για κακή τους τύχη γίνονται αντιληπτοί από τους αλβανούς φρουρούς, οι αιμοδιψείς φρουροί πυροβολούν εν ψυχρώ , τρία παλληκάρια από το Αλύκο τους: Θύμιο Μάσσιο, Αηδόνη Ράφτη, Θανάση Κώτση και έναν από τη Γέρμα: τον Ευάγγελο Μήτρου , περνούν στην αιωνιότητα ως ‘’4 λεύκη άγγέλοι’’ όπου έχασαν τη ζωή τους για δημοκρατία,ελευθερία και εθνική δικαίωση.Προκαλώντας τη μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία της πατρίδος μας , ντύνοντας στα μαύρα το λαό μας.
(Να επισημάνουμε , πως το ίδιο τέλος με τους 4 νέους είχαν, καιρό πριν οι, Ηλίας Ντάλλας , Βασίλης Τσούρας από το χωριό Καινούριο και ο Χαράλαμπος Παπούτσης Από την Μάλτσανη.Περνώντας στο πάνθεον των αθανάτων).
Η βίαιη εισβολή της είδησης στο χωριό, ήρθε, την επόμενη μέρα, Τρίτη , 11 Δεκεμβρίου 1990, ο πόνος και το μίσος κυρίευσε τις καρδιές όλων..
Ιδιαιτέρως , στις οικογένειες των θυμάτων , όπου ο θρήνος και οι κραυγές απελπισίας
ηχούσαν παντού.Δεν τους αρκούσε όμως αυτό, η ιστορία φρίκης και τρόμου έμελλε να συνεχιστεί, καθώς ούτε τα νεκρά σώματα των αδικοχαμένων μας παιδιών , δεν ήθελαν να μας δώσουν. Ο ‘’κύβος ερρίφθη ‘’ πια , το τραγικό τέλος των τεσσάρων νέων , ήταν αρκετό να προκαλέσει, την αρχική δόνηση στα θεμέλια τους ,έτσι πλήθος εξοργισμένων όδευε προς στα σύνορα να πάρουν πίσω ότι μας ‘’ ανήκει’’ . Οι αρχές, γνώστες της κατάστασης που επικρατούσε, μετέφεραν τα άψυχα σώματα στη γέφυρα του Μπουγάζι, φοβούμενοι μεγάλης εξέγερσης.
Την Τετάρτη 12-12-1990, έγινε κάτι το πρωτοφανές , 3.000 κάτοικοι του Αλύκου και των γύρω χωριών , με’’ φωτεινούς φάρους’’ τα φέρετρα των νεκρών παιδιών και, κρατώντας , ελληνικές σημαίες στα χέρια, ξεκίνησαν ,με πορεία προς , τους Αγ. Σαράντα .
‘’Τραγική φιγούρα ,οι οικογένειες των θυμάτων, όπου οι αναμνήσεις των παιδιών , τους συντρόφευαν καθ’ όλη τη διαδρομή της διαδήλωσης, δίνοντάς τους, τη δύναμη, στην καρδία και στην ψυχή ,να κομματιάσουν το δαιμονικό καθεστώς ,που κατασπάραζε ,τα σωθικά της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας .’’
Έτσι, Για πρώτη φορά, μετά από 45 χρόνια δικτατορίας , στην Αλβανία, το αίμα των τεσσάρων νέων, έγινε, αφορμή να πνίξει, το κομμουνιστικό καθεστώς , με μαζική διαδήλωση και γραπτά συνθήματα όπως: ''ΡΑΜΙΖ Αλία είσαι δολοφόνος,Κάτω η δικτατορία,
,Ζήτω η Ελλάδα,θέλομε δημοκρατία,θέλομε ελευθερία κ.α''.
Φτάνοντας στο Μετόχι και στη Γκιάστα συγκρουστήκαμε με την αστυνομία και
το στρατό , που είχαν οργανώσει τα όργανα της Κομμουνιστικής Δικτατορίας ,καθώς η δύναμη μας τους υπέρβαινε , άρχισαν τα πυροβολούν ανεξαρτήτως ,με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετοί ,παρ’όλα αυτά το πλήθος δεν υποχωρούσε.
Μέτα τον σοβαρό τραυματισμό του Δημήτρη Μάνου, πάρθηκε η απόφαση για υποχώρηση, για να μην θρηνήσουμε και άλλα αθώα θύματα.
Αφού ο σκοπός διαμαρτυρίας επιτεύχθηκε, επιστρέψαμε στο χωριό μας, με πόνο ψυχής, για να κηδεύσουμε τα παλληκάρια μας, που χάσανε τη ζωή τους , τόσο άδικα ,δίχως
να κατακτήσουν τα όνειρα τους.
Ήταν 12 Δεκεμβρίου 1990 , ήμερα ορόσημο και ημερολόγιο των αγώνων για Δημοκρατία και Ελευθερία της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.
Αν και πολλοί μας έχουν ξεχάσει και ιδιαιτέρως η ελληνική πολιτεία - εμείς οι Έλληνες της (Αλβανίας) συνεχίζουμε τον αγώνα μας ,ακούραστοι , δεν σκύβουμε το κεφάλι σε δεινά και κακουχίες πολλοί επιδιώκουν τον αφανισμό μας αλλά δεν ξέρουν ότι οι αετοί πετούν πολύ ψηλά και σφαίρα δεν τους πιάνει μήτε λαβωματιά μεγάλη.Έχουμε φτερά εμείς πλατιά δεν σκύβουμε κεφάλι..!!!
ΑΘΆΝΑΤΟΙ !!!
Από το Ηρωικό Αλύκο
Βαλεντίνα Μητσιούλη -Γιάννη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου